ALKA má registrované čtyři základní sociální služby – denní stacionář, odlehčovací služby, sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením a sociální rehabilitaci. Kromě sociálních služeb nabízíme i fyzioterapeutickou péči, která využívá širokou škálu nejmodernějších metod a postupů. Kromě jiného používáme jedinečnou, celosvětově patentovanou metodu cvičení TheraSuit, jedinečný koncept spojující klasickou rehabilitaci s nejnovějšími objevy na poli neurologie a výzkumů fungování lidského mozku.

Našim klientům poskytujeme pomoc a podporu v oblastech zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu jako je pomoc při osobní hygieně nebo zajištění stravy. Další důležitou oblastí jsou výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, pracovně výchovné činnosti, nácvik a upevňování motorických, psychických a sociálních schopností a dovedností nebo vytvoření podmínek pro zajišťování přiměřeného vzdělávání nebo pracovního uplatnění. Součástí snahy o zprostředkování kontaktu se společenským prostředím je pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou. Nezbytnou součástí našich služeb jsou i sociálně terapeutické činnosti, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Fotbalista Antonín Panenka.
Slavnosti v Trhových Dušníkách si nenechal ujít Antonín Panenka ani Sagvan Tofi

Pro klienty je připravena řada činností podle jejich schopností, dovedností a věku od kreativních a výukových aktivit, přes nácviky sebeobsluhy a péče o domácnost až po aktivity probíhající v přirozeném prostředí jako je nakupování, výlety a další. Velmi důležitou součástí práce s klienty je využívání konceptu Snoezelen terapie a metody bazální stimulace, které hrají důležitou roli v rozvoji schopností našich klientů.

Provoz sociálních služeb naší organizace je dlouhodobě podporován Sociálním fondem regionu Brdy-Vltava. Dotační příspěvek Sociálního fondu Brdy-Vltava je využíván na pokrytí části osobních nákladů všech čtyř poskytovaných základních sociálních služeb.

Sociální fond regionu Brdy-Vltava byl vytvořen na bázi dlouhodobé spolupráce mezi poskytovateli sociálních služeb, obcemi a MAS Brdy-Vltava za účelem zjednodušení administrace příspěvků na dofinancování sociálních služeb. Sdružuje finanční prostředky obcí regionu, které jsou následně rozdělovány mezi jednotlivé poskytovatele sociálních služeb. Tímto dofinancováním Sociální fond plní jednu ze svých základních funkcí – zajištění potřebných služeb pro své občany.

Dlouhodobé finanční podpory Sociálního fondu Brdy-Vltava si velmi vážíme a moc děkujeme za podporu!

Autor: Lenka Mottlová, ředitelka organizace ALKA

Vojenská technika zaujala i ty nejmenší.
V rámci Bezpečné Příbrami se kromě projektu POKOS předvedl i afghánský veterán