Oblíbený nezbedný hrdina Hurvínek je sice chlapec s hlavou v oblacích, tentokrát má možnost podívat se daleko nad ně. Jak uvedl dramaturg Divadla Spejbla a Hurvínka Miki Kirschner, který je rovněž iniciátorem spolupráce s Planetáriem hl. m. Prahy, jedná se o dvoucentimetrovou skleněnou figurku vytvořenou ve sklářské dílně Košler. Na oběžnou dráhu ho vynese raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vizionáře a vesmírného průkopníka Elona Muska.

„Spejbl a Hurvínek jsou hvězdami nejen na pódiu našeho divadla, ale jsou po nich pojmenovány i dvě skutečné malé planetky, nebo chcete-li hvězdy. Nyní bude mít Hurvínek šanci podívat se na ně z paluby družice, která vystoupá do stratosféry naší planety. Již prošel kosmickým výcvikem a začátkem léta ho čeká jeho asi největší dobrodružství,“ říká Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

Děvčata z oddílu aerobicu AC Olympia.
Zlatá děvčata! Taneční aerobic AC Olympia slaví skvělé úspěchy

Družice Planetum1 patří do třídy tzv. cubesatů – malých družic složených z "kostek" o standardizovaných rozměrech 10 x 10 x 10 cm. Planetum1 bude základní verzí s jednou jednotkou (1U). Proto se se pro účely této cesty musel vyrobit Hurvínek speciální, skleněný. Družice bude během své mise obíhat přibližně 550 km nad povrchem Země. Vystoupá tedy asi o 100 až 200 km výše než Mezinárodní kosmická stanice ISS. Prolétávat bude s periodou 90 minut a rychlostí téměř 28 000 kilometrů za hodinu (7,9 km/s). Při této rychlosti by družice překonala vzdálenost mezi Prahou a Brnem za pouhých 20 sekund, pokud by ovšem nejela po dálnici D1.

Družice samotná poslouží zejména k výukovým účelům. Řídicí centrum umístěné v pražském planetáriu bude přijímat školní exkurze a pořádat workshopy. Žáci budou mít možnost s družicí přímo komunikovat, získávat data o průběhu letu či pořizovat snímky z oběžné dráhy. Pomáhat jim bude i nebohý pan Spejbl, kterému jeho syn poletí „kdovíkde nad hlavou“. Vysokoškoláci se zapojí v rámci bakalářských či diplomových prací. Cílem je pomoci vychovat v České republice generaci budoucích špičkových odborníků.

Jarní zoo je plná mláďat: První potomci nového chovného páru vlků hřivnatých – dvouleté samice Luny a tříletého samce Váni – dovádějí už i před zraky návštěvníků.
Tučňáci, vzácná selata i v přírodě vyhynulí bažanti. Jarní zoo je plná mláďat

Hurvínek a vesmír – víte, že jsou spolu se Spejblem opravdovou hvězdou a jejich jména doletěla až na Mars? Hurvínek má k vesmíru blíž, než se na první pohled může zdát. Spolu se Spejblem jsou totiž opravdové hvězdy, tedy lépe řečeno planetky. Dvě planetky č. 29471 a 29472, které 27. října 1997 objevila Lenka Šarounová na Ondřejově, se od 24. června 2002 jmenují Spejbl a Hurvínek.

Kosmonaut Vladimír Remek přeje Hurvínkovi šťastný let do vesmíru.Kosmonaut Vladimír Remek přeje Hurvínkovi šťastný let do vesmíru.Zdroj: DSHKdyž v roce 2018 NASA poskytla příležitost vyslat jména zájemců spolu se sondou InSight na Mars, Spejbl spolu s Hurvínkem neodolali a dvě "letenky" si také pořídili. Díky tomu jsou i jejich jména na čipu, který je součástí sondy. Kromě našich hrdinů využilo tuto možnost ještě dalších 2 429 805 obyvatel naší planety. 26.11.2018 sonda InSight po více než půlroční cestě vesmírem přistála na Marsu. Spejbl a Hurvínek jsou tudíž tak trochu také Marťani.

Do vesmíru se Spejbl s Hurvínkem podívali několikrát i na prknech jejich dejvického divadla. Například v roce 1932 ve hře „Se Spejblem do stratosféry“, v roce 1956 ve hře „Spejbl na Venuši“, nebo v roce 1997 ve hře „Hurvínek ufonem“. Třeba se diváci v budoucnu dočkají ztvárnění i toho letošního Hurvínkova dobrodružství.

Autor: Darina Miklovičová