V České republice je borelióza ročně diagnostikována u čtyř tisíc lidí. Přenáší se krví a člověka nejčastěji nakazí přisáté klíště. K prvním příznakům boreliózy patří kruhová červená skvrna na kůži kolem místa rány. Později se přidávají horečka, únava, zimnice, bolest kloubů nebo bušení srdce.

Na borelióze je ovšem zákeřné to, že se snadno rozpoznatelný kruh kolem rány objeví asi jen u poloviny pacientů. A další příznaky mohou zůstat skryté nebo se objevují jen některé z nich. Uplynou týdny či měsíce a nemoc mezitím postoupí do druhé fáze. Pro úspěšnou léčbu boreliózy je přitom včasné nasazení antibiotik klíčové.

Jak předejít doživotním potížím?

V druhé fázi nemoc způsobuje otoky, bolesti kloubů a svalů, brnění končetin a může vést i k zánětu srdečního svalstva. Tyto potíže jsou obtížně léčitelné a mohou přerůst v chronické problémy. Pokud borelióza postoupí do třetí fáze, může nemocnému zásadně zhoršit kvalitu života. Nemoc napadá centrální nervovou soustavu, poškozuje její funkce a člověk začne mít potíže s pamětí, trpět nekontrolovatelnými záškuby, objevují se záněty kloubů a kůže a může dojít i k poškození zraku či srdečních funkcí.

Právě kvůli skrytému průběhu nemoci, která o sobě může dát vědět až po týdnech či měsících, je diagnostika obtížná. Testy na hladiny protilátek totiž často nemoc v těle neodhalí. Přesnější výsledek poskytne až lumbální punkce. Při prokázání nákazy boreliózou lékaři nasazují antibiotika, minimálně na několik týdnů.

Jak pomohou bylinky

Na zmírnění obtíží spojených s boreliózou se dají využít i bylinné přípravky. Při prvních příznacích boreliózy pomohou tinktury z topolu a štětky soukenické. Tyto prostředky v první fázi organismu pomohou tuto nemoc zvládnout. Bohužel, v organismu zůstávají následky. Kromě bolestí a zánětů v kloubech a páteři může dojít i k poškození jater, což se projeví zvýšenou únavou. Zde nám mohou pomoci gemmoterapeutika z ostropestřce a jalovce. Největší problémy nastávají v případě napadení nervového systému. Ke zklidnění můžeme využít třezalku, lípu a bacopu. Význam má také regenerovat nervové vlákno, a to gemmoterapií z bělotrnu, javoru a babyky.

Klíště musí pryč

Vhledem k tomu, že proti borelióze neexistuje očkování, je jedinou možnou prevencí nepřicházet do styku s nakaženými klíšťaty. Po každém pobytu v přírodě zkontrolujte sebe i děti a každé přisáté klíště co nejdříve odstraňte. Každá rodina má svůj zažitý způsob likvidování klíšťat. Aktuálně lékaři doporučují klíště zakápnout jodovou dezinfekcí a poté vyviklat kleštičkami, vatovou tyčinkou nebo sirkou. Vytažené klíště se dá poté spláchnout do záchodu. Místo přisátí je dobré několik dní sledovat, a kdyby se kolem něj objevil červený kruh, je nutné spěchat k lékaři.