Slavnostní zahájení se uskutečnilo za účasti ministra obrany Martina Stropnického, náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálporučíka Josefa Bečváře, velitele pozemních sil generálmajora Jána Gurníka, ministra financí Andreje Babiše a mnoha dalších čestných hostů a desetitisíců diváků.

Za Československou obec legionářskou se zúčastnil její předseda Pavel Budinský a tajemník Filip Procházka, váleční veteráni, členové Československé obce legionářské Kladno, Pardubic, Žatce a dalších jednot. Akce se zúčastnil také tajemník legionářů Milan Mojžíš.

Ministr obrany Stropnický zdůraznil nutnost si připomínat historii a tradice armády. Ve svém projevu mimo jiné řekl: „Letos toto téma rezonuje o to více, že před několika týdny jsme oslavili 70. výročí ukončení druhé světové války. Navíc máme 100. výročí vzniku legií. My, Češi, máme mnohdy tendenci začínat vždy od nuly a zapomínat na to, co bylo dobré. Myslíme si, že současnost je pupek světa. Dnešek je samozřejmě důležitý a budoucnost ještě důležitější, ale zároveň bychom měli velice dobře znát minulost, na kterou můžeme být právem hrdí. A legionáři anebo druhoválečný odboj sem nesporně patří."

Bohatý program představil defilé historické a současné techniky, vybavení zahraničních armád, ukázky jízdních vlastností kolových a pásových strojů, policie, kynologie a mnohých dalších. Diváci měli možnost zhlédnout společné působení jednotky vojenské policie a chemických specialistů při nasazení úkolového uskupení v prostoru operace.

Velkému zájmu se těšila pilotáž Mi-24/35 a Mi-17/171 a letouny JAS 39 Gripen a CASA C-295. Rovněž zaujala dobová vojenská technika k 70. výročí osvobození. Vojáci s velkým nasazením předvedli jak vypadal boj za 2. světové války. Mezi jednotlivými ukázkami se návštěvníci mohli podívat na propagační stánky Československé obce legionářské, české armády a mohli zhlédnout výstavu na téma 100 let legií. Samozřejmě nechyběly zajímavé vojenské exponáty, které přitahovaly pozornost dětí i dospělých.

Ať už se jednalo o nákladní a obrněné vozy, historické tanky, džípy a stíhačky, jež používala americká, sovětská a německá armáda v roce 1945 nebo všechny modifikace obrněného vozidla Pandur a americké obrněné transportéry Stryker.

Do cvičení Bahna se zapojilo přes tisíc vojenských profesionálů včetně žáků Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany s více než 300 kusy pozemní techniky. V letošním roce měly na Bahnech svá zastoupení i ozbrojené síly Rakouska, Slovenska, Polska a Spojených států amerických.

Česká republika jako členská země NATO plní požadavky, které jsou ve prospěch aliance. Akce Bahna prezentuje připravenost armády k obraně České republiky. Vojáci také pomáhají při humanitárních akcích, různých živelních katastrofách, zejména při povodních.

Přes nepříznivé počasí, kdy Bahna byla opravdu bahna, se přehlídky a doprovodných programů zúčastnilo tisíce příznivců vojenské techniky, které neodradil ani občasný vydatný déšť.

Autor: Eva Armeanová