Vše má totiž svou symboliku. „Je to náhled od minulosti i budoucnosti, v přední části vidíte tygří hlavu, čímž odkazujeme na tygří asociaci. Je to sdružení letek NATO. Každý rok se organizuje setkání tygřích letek, kdy nejde pouze o plánování spolupráce ale jsou tam i další společenské události, tak abychom udržovali kontakt se zahraničními letkami, se kterými můžeme do budoucna spolupracovat,“ uvedl velitel 221. tygří vrtulníkové letky Miroslav Šajban.

Střední část vrtulníku symbolizuje odkaz na 311. Československou bombardovací peruť. „Jsou tam vyobrazené dva letouny, na jedné straně Vickers Wellington a na druhé Consolidated B-24 Liberator. Právě s těmito stroji tenkrát létali,“ vysvětlil Miroslav Šajban.

Při dopravní nehodě u Valče na Třebíčsku uhynul čáp. Pracovníci záchranné Stanice Pavlov se tak spolu s hasiči postarali o jeho rodinu.
Záchranná akce na Třebíčsku: čápata osiřela, tátu čápa přejelo auto

Svůj význam má i hvězdné nebe, které je nad vyobrazenými letouny. Odkazuje totiž na padlé letce, kteří byli členy zmíněné bombardovací perutě. „Celkem je na vrtulníku 247 hvězd. V poslední část je pak tygří ocas,“ doplnil Šajban.

Právě na 311. bombardovací peruť RAF náměšťští vojáci navazují. „Jsme pokračovateli tradice. Proto máme historický název biskajská, který nám v devadesátých letech udělil prezident republiky Václav Havel,“ vysvětlila mluvčí vojenského letiště Štěpánka Tříletá.

Ve hře byl i Terminátor

Letci z Náměště vybírali z několika návrhů možných kamufláží. „Uvažovali jsme i nad Terminátorem, ale byl hodně podobný kamufláži Allien, který se dělal v roce 2018 při generální opravě vrtulníku,“ připomněl Šajban.

Slaměné postavičky Čapkova pejska a kočičky v nadživotní velikosti.
Slaměné postavy vítají u Jakubova už šestnáct let, podívejte se

Je to pravděpodobně poslední kamufláž, jaké se náměšťské Mi 24 dočkají. „V horizontu dvou let bychom měli dostat nové vrtulníky. Plánujeme, že už předtím bude postupně docházet k útlumu vrtulníků Mi 24,“ nastínil velitel náměšťské základny Rudolf Straka.

Momentálně na letišti fungují dvě vrtulníkové letky. „První z nich 221. letka je smíšená, co se týče vybavení, má vrtulníky Mi 24/35 a vrtulníky Mi 171. Druhá letka disponuje pouze Mi 171. celkem máme na základně okolo pětatřiceti vrtulníků,“ vyčíslil Rudolf Straka.