Za akcí Tiskne celé Svitavsko stojí Jiří Hladík z Poličky. „Moje manželka pracuje jako lékařka ve Svitavské nemocnici a chtěl jsem, aby měli dostatek ochranných pomůcek. 3D tiskárny má knihovna v Poličce, kde jsme se domluvili, že by byli schopni štíty vyrábět. Hlavní problém bylo sehnat plexiskla. Pro ně jsem se otočil do Brna a spontánně jsme rozjeli výrobu pro Poličku, Svitavy a okolí,“ řekl Hladík. První štíty už dnes dostane nemocnice ve Svitavách.

Charita v Moravské Třebové pomáhá lidem v regionu. Šijí roušky a poskytují klientům pomoc na telefonu.
Charita zajišťuje lidem roušky a nosí nákupy

Štít za čtyři hodiny

V současné době se už štíty tisknou nejen v knihovně v Poličce, ale také na poličském gymnáziu, ve Svitavách na Felberově základní škole, učilišti a zapojila se také technická škola v Litomyšli. Výroba jednoho štítu trvá asi čtyři hodiny. Plexiskla na štíty řežou na svitavském učilišti laserem.

Zájem o ochranné štíty mají lékaři a zdravotní sestry ze Svitavské nemocnice a Poličky. Poptávku už poslali i obvodní lékaři nebo zubaři. „V nemocnici otestovali, co dělá plast s dezinfekcí. Od čtvrtka frčí výroba, abychom příští týden už zásobili Svitavskou nemocnici, kam půjde přes 200 štítů. Nechceme ale skončit jen ve Svitavách, zásobíme i Poličku, Litomyšl a ozvali se nám také z nemocnice v Ústí nad Orlicí. Navíc ve spádovém obvodu máme 69 praktických lékařů, Polička asi 60, to jsou další desítky štítů pro obvoďáky. Poptávka bude velká,“ uvedl starosta Svitav David Šimek.

David Dezort, praktický lékař a externista v Litomyšlské nemocnici a u záchranné služby.
Nechceme se stavět viru s ručně šitou rouškou na obličeji

Prototyp v neděli

V Městské knihovně v Poličce vytiskli první štít v neděli a nyní jich mají hotových asi šestnáct. Každý, kdo má 3D tiskárnu, může pomoci a zapojit se do akce Tiskne celé Svitavsko. „Chceme nalákat další tiskaře. Můžeme je podpořit dovezením materiálu filament zdarma,“ podotkl ředitel knihovny Jan Jukl. Podle něho by měli být domácí tiskaři v záloze jako součást krizové infrastruktury. Dokáží totiž vyrábět i věci, které se dělají průmyslově.

Do výroby štítů se zapojí podle hejtmana Martina Netolického desítky škol z celého kraje s 3D tiskárnami.

Vedoucí teď v knihovně i spí

Hanka Šandová pracuje jako vedoucí centra technického vzdělávání Půda v knihovně v Poličce. Poslední dny tam doslova bydlí a hlídá 3D tiskárny jako mimina. „Řídím si budík, když tisk netrvá celou noc. To je jak vstávat k miminu nebo na hlídku na skautském táboře. Pouštím si to prostřednictvím Google Meet a po očku sleduji na kameře, co tiskárny dělají,“ popisuje Šandová. Je ráda, když má vše pod dohledem, protože se kdykoliv může něco pokazit. „Slyším tiskárny, jestli jedou v pravidelném zvuku,“ dodává Šandová. Na tiskárně v knihovně jedou obě tiskové hlavy najednou, takže za sedm hodin jsou hotové hned čtyři štíty. Šandová navíc na své 3D tiskárně vyrábí pomůcky pro šičky roušek.