Vynosit zboží k výdejnímu okénku, nachystat ochranné pomůcky včetně dezinfekce pro zákazníky a pak už jen vyčkat na první příchozí. Pražští řemeslníci mohli v pondělí poprvé po více než měsíci obnovit svůj provoz. 

V omezeném režimu otevřel například obuvník a brašnář Rudolf Hubač. „Zatím bude otevřeno dva tři dny v týdnu. A jen odpoledne,“ vysvětluje. „Máme všechny potřebné ochranné pomůcky. Zákazník musí také přijít v roušce a dodržet předepsanou vzdálenost.“ 

Snad se udržíme

Za pět týdnů, během nichž musel mít zavřeno kvůli vládním opatřením, přišel o většinu zákazníků. Podnikatelský objekt má pronajatý od městské části. „Změna je obrovská nejen co do počtu zákazníků, ale i ohledně shánění materiálu,“ říká živnostník z pražské Bubenče.

Budova Nové radnice, sídla pražského Magistrátu.
Podpora pražských podnikatelů Covid Praha startuje, každého ale neláká

Ve své dílně se věnuje výrobě a opravám kožených materiálů. „Díky širokému sortimentu děláme skoro všechno, co nám naše řemeslo nyní umožňuje, snad se nějak udržíme,“ věří Hubač. S podnikáním mu pomáhá syn. Zaměstnance žádné nemá, nepříjemné propouštění se tak jeho firmě vyhnulo.

Mezi tři desítky živností, kterým vláda od pondělního dne opět povolila provoz, patří sklenáři. „Máme plné ruce práce, opravdu nevíme, kam dříve skočit,“ zdůrazňuje majitel obchodu z pražských Dejvic. „Některé dokončené zakázky jsme nemohli předat. Naše skladovací prostory nejsou zrovna velké. Co vám budu povídat, je to stále obrovská nejistota, lidé jen tak utrácet nezačnou,“ povzdechne si podnikatel, jenž si nepřál být jmenován. „Přišli jsme o všechny příjmy, jsme závislí na vládní pomoci,“ doplňuje sklenář.

V dílně, kde pracuje několik lidí, musejí všichni nosit ochranu dýchacích cest, povinná je i dezinfekce k čištění rukou a nářadí. V prostorech, kam chodí zákazníci, jsou k dispozici rukavice. Nutností je dodržování dvoumetrových rozestupů. 

Nová pravidla pro farmářské trhy

Na několik míst v metropoli se vrátily farmářské trhy. Podle novely tržního řádu hlavního města, kterou v pondělí schválili radní, ale mohou stánkaři prodávat jen výrobky od malých tuzemských producentů. Trhy, které nabízejí produkty ze zahraničí nebo od velkých výrobců, se nadále nebudou moci označovat jako farmářské, ale například jako potravinové.

Také na trzích platí daleko přísnější opatření než před pandemií infekce COVID-19. Stánky jsou umístěny dál od sebe, návštěvníci musejí mít k dispozici jednorázové rukavice a dezinfekci. Zrušeny jsou doprovodné kulturní programy a ochutnávky.

Plán otevírání obchodů a uvolnění dalších činností rozdělila vláda do pěti etap. Poslední se (snad) dočkají v pondělí 8. června.

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Ilustrační foto.
Méně stánků a bez občerstvení. Farmářské trhy v Praze opět otevírají