Na jednu z největších akcí svého druhu na Moravě zamířily v sobotu dopoledne davy lidí a stánky s rybími specialitami byly doslova v obležení návštěvníků. Jen vodník, který každý rok učí děti lovit ryby, zůstal tentokrát na suchu.

„Vody je v rybníce málo, protože ho vypustili. Já jsem ale moc vysoký, takže bych vyčníval, a tak je to pro mě zbytečné,“ vysvětloval na hrázi hastrman, se kterým se fotily malé děti.

Festival tradiční japonské kultury a popkultury, 16. října 2021 v Ostravě.
Malé Japonsko v Ostravě. Festival nabídl samuraje, origami i umění kaligrafie

Jedna z pověr praví, že když rybáři při výlovu chytnou velkého žlutého sumce, musí ho pustit zpátky do vody. Podle Jiřího Zahradníčka z Rybářství Tovačov už to ale dávno neplatí.

„Máme jen malé sumce a je to z toho důvodu, že prodej je špatný. Převažuje kapr, amur a tolstolobik, ale také dravé ryby - štiky a candáti. Na odhad letošního výnosu je zatím brzy, ale ryba narostla celkem dobře, takže doufám, že bude tento rok alespoň průměrný. Odhadujeme, že v sítích skončí tak 600 metráků ryb,“ řekl Jiří Zahradníček.

Útoky kormoránů

V minulých letech bylo podle něj množství vylovených ryb větší. „Loni, kdy se výlov konal bez účasti veřejnosti, jsme z vody vylovili na 670 metráků. Na rybách se ale letos podepsaly útoky kormoránů a stresový stav. Kormoráni jsou teď největší neřest, se kterou bojujeme. Ryby mají dodnes viditelné šrámy,“ popsal.

Dá se očekávat, že kapr na vánoční stůl podraží? „Už jsme asi o čtyři koruny zdražili, ale myslím si, že to není příliš,“ zmínil.

Areál krumlovských kasáren v říjnu 2021.
OBRAZEM: Obývaly je stovky vojáků. Nahlédněte do zpustlých krumlovských kasáren

Část ryb z výlovu Hradeckého rybníka, které míří na vánoční trh, končí v sádkách, zbývající jsou pro okamžitou spotřebu a prodej. Na zarybnění svých revírů si je odebírá také Český rybářský svaz.

VIDEO: Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově, 16. října 2021

Zdroj: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

„Zarybňujeme všechny revíry, na kterých hospodaříme - ať už je to řeka Morava, Poděbrady, Chomoutov nebo Blatecký mlýn. Jakmile zarybníme kaprem, je na řadě štika, candát, cejn a další druhy. U kapra musí být průměrná váha 80 deka,“ přiblížil Michal Ševčík, předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Olomouci.

Stánky v obležení

Tradičnímu výlovu Hradeckého rybníka tento rok přálo počasí a lidé si jeho atmosféru užívali plnými doušky. Stánky s rybími specialitami, které nabízely kapří hranolky, smaženého kapra, pstruha s bylinkami nebo rybí polévku, byly v obležení.

„Chodím sem pravidelně. Mám rád atmosféru výlovu i rybí pochoutky, to už k sobě patří. Letos vyšlo počasí, takže výlov bude vynikající. Když jedu autem, tak si většinou beru polévku i rybu, ale jak člověk jede autobusem, tak se s tím nechce tahat. Dám si proto rybu tady,“ svěřil se Josef Weilich z Přerova.

Osmdesát let byl ztracen. Teď se vrátil domů na Opavsko jako první zvon míru.
Osmdesát let byl ztracen. Nyní se vrátil na Opavsko jako první zvon míru

„Jsem z Tovačova, takže jsem to neměl daleko. Mám rád smaženého pstruha, ale výborné jsou i rybí hranolky. Počasí přeje, takže je to fajn,“ dodal jiný z návštěvníků.

Rybí pochoutky připravoval na mramorové desce před zraky návštěvníků Tomáš Chvátal ze Skoronic u Kyjova. „Grilujeme pro rybáře v Tovačově kapry a oni zase jezdí na oplátku na naše akce. Dělat rybu na mramoru je lepší jako na grilu, protože se maso nepřipaluje a je to mnohem rychlejší,“ prozradil.