„Anglii jsem na vítěze tipoval už před šampionátem, ale po tom posledním zápase nevím, jestli jí to mám úplně přát,“ říká JIŘÍ SKALÁK, fotbalový reprezentant, v současnosti hráč Mladé Boleslavi, který dříve oblékal dresy Brna či Sparty. „Při finále bude na stadionu i mimo něj atmosféra divoká. Žije tím celá Anglie,“ dodává rodák z Pardubic.

Jak vidíte finále Itálie vs. Anglie? Kdo podle vás nakonec urve evropský titul?
Už před turnajem jsem říkal, že vyhrají Angličané a myslím si to pořád, i když nevím po tom, co se dělo v posledním zápase s Dánskem, jestli jim to úplně přeju. Myslím si, že to zvládnou, celý turnaj odehráli doma, až na jednu výjimku ve čtvrtfinále v Římě moc necestovali. Všechno jim nahrává do karet.

V boji o zlato je ovšem čeká Itálie – jeden z nejlepších týmů letošního šampionátu.
Samozřejmě Itálie má skvělý tým, který předvádí fantastický fotbal. Drží sérii 33 utkání bez porážky, takže Angličané to budou mít velmi těžké. Očekávám hodně vyrovnaný zápas.

Daniel Fila přestoupil z Brna do Mladé Boleslavi
Talentovaný Fila už patří Boleslavi. Proč ji upřednostnil před Spartou a Slavií?

Zmínil jste semifinále, v němž Angličané vyřadili Dány až v prodloužení z problematické penalty a situaci ještě předcházel druhý míč na hřišti. Co jste říkal těmto momentům?
Hlavně jsem se divil, že rozhodčí nepřerušil hru, když se na hřišti objevily dva balóny. I řada lidí se mě na to ptala, jak tato situace měla být posouzena. Myslím si, že se ve hře nemělo pokračovat. A co se týká penalty, tak ten kontakt byl sporný. Navíc se jednalo o semifinále Eura, prodloužení… Podle mě to pokutový kop být neměl. Vůči Dánům to bylo nefér, nezasloužili si to. I vzhledem k tomu, jaké výkony během turnaje předváděli. Čekal jsem, že tohle semifinále nakonec rozhodnou penalty, které by podle mě Dánové zvládli lépe po psychické stránce. Byla to pro ně křivda a nyní celá Evropa víceméně chce, aby finále vyhrála Itálie.

Prostředí v Anglii dobře znáte. Už při semifinále s Dánskem byli domácí fanoušci dost divocí. Jaká atmosféra se dá čekat při finále v Londýně?
V Anglii panuje obrovské nadšení. Nějakou penaltu s Dány, to tam nikdo neřeší. Všichni mají radost, že národní tým postoupil do finále. A jestli ještě získají zlato, tak oslavy v Anglii budou obrovské. To oni umějí. Sám jsem zvědavý, jak to dopadne. Fanoušci tam jsou divocí. Vidět to bylo třeba v semifinále, kdy se laserovým paprskem snažili rozhodit dánského brankáře Schmeichela při penaltě Harryho Kanea. Ale tohle oni neřeší, je jim to jedno. Při finále bude na stadionu i mimo něj atmosféra divoká. Po celé Anglii už se připravují tábory s televizemi, velkoplošnými obrazovkami a celá země tím bude žít. Dá se očekávat, že bouřlivá atmosféra bude i na stadionu ve Wembley.

Brankář Jan Šeda prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi
Boleslav podepisuje jako divá. Nově si pojistila dvě opory

Anglie má nabitý tým, že na lavičce sedí takové hvězdy jako Markus Rashford z Manchesteru United nebo Jadon Sancho, jenž během šampionátu přestoupil z Dortmundu právě do United. Překvapuje vás to?
Především u Sancha mě docela zaskočilo, že moc toho zatím neodehrál, ale trenér Gareth Southgate má svoje hráče, kterým důvěřuje a staví je. Vpředu spoléhá hlavně na Sterlinga, Kanea a doplňuje to nejvíce Sakou. Vybraným hráčům věří a ani fanoušci mu nemohou nic říct, když se dostali až do finále a zvládli to bez zmíněných fotbalistů. Třeba kdyby hráli, tak by to dopadlo jinak. Ale pro mě je také překvapením, že hráči jako Sancho či Rashford nehrají.

Anglie před semifinále s Dánskem hýřila sebevědomím. Dokonce tamní média už před zápasem brala postup Anglie do finále s Itálií jako hotovou věc. Vydrží jim to?
Myslím si, že sebevědomí jim zůstane. Dostali se až do finále, kde už je čeká velmi kvalitní soupeř, ale oni si věří. Velké emoce a nadšení budou z anglického týmu cítit.