Od prvních chvil úterního zápasu se bylo na co dívat. Už po patnácti vteřinách dopravil míč do sítě Fantiš, ale jeho radost překazil praporek nad hlavou pomezního sudího. A tak se jako první radovalo Ústí nad Labem, když po deseti minutách našel Krátký na zadní tyči Šmehýla, který poslal míč za záda bezmocného Švengera. Šance i nadále střídala šanci, ale mnohem nebezpečnější byl přeci jen druholigový soupeř. Jenže další možnost Richtera skončila pouze na spojnici. Jeho spoluhráč Krátký však měl po půlhodině hry více štěstí a jeho rána zapadla pod břevno.

Ačkoliv Příbram měla dvoubrankové manko, nepropadla panice. „Přestože jsme prohrávali, což bylo velmi nepříjemné, náš výkon byl v porovnání například s prvním duelem proti Hradci Králové na úplně jiné úrovni. Dokázali jsme si vytvořit šance a bylo to o jejich proměnění,“ konstatoval trenér Josef Csaplár.

Jeho predikce se vyplnila už za sedm minut, kdy se do míče opřel Hlúpik a snížil. Příbram od té doby převzala iniciativu a na hřišti v Horních Počernicích dominovala. Ještě před poločasem mohl přidat druhý gól z přímého kopu Nový, ale i Ústí jednou zachránilo břevno.

Na vyrovnání si tak favorit musel počkat do druhé půle. Trvalo to pět minut, pak Hlúpik předložil míč Janderovi, který rozjel své velké představení. O chvíli později přišel klíčový moment, kdy Šmehýl fauloval Kiliána a uviděl červenou kartu, kterou posvětilo video.

Marek Zárybnický.
Sázka na klubové DNA. Spartak Příbram povede bývalý obránce Štětina

Příbram využila přesilovku hned třikrát a pokaždé u toho byl hrdina zápasu Rostislav Jandera. Nejprve v 65. minutě vybídl ke skórování do prázdné branky kapitána Fantiše, o šest minut později přidal čtvrtou branku a devět minut před koncem, po přihrávce Fantiše, završil nejen hattrick, ale i skóre. „Hravý fotbal, kterému na obou stranách nechyběly góly a šance. Z pohledu diváka určitě zajímavé,“ řekl Josef Csaplár, který byl s vystoupením svých svěřenců v turnaji spokojen. „Naše působení hodnotím pozitivně. Narazili jsme na kvalitní, zajímavé soupeře. Všechna utkání měla smysl. Viděl jsem spoustu užitečných věcí. Zjistili jsme, kudy cesta vede, ale rovněž kudy určitě nevede,“ pokračoval v hodnocení.

Postup na vysněnou Maltu ovšem Příbrami unikl. „Nemohu říci, jestli mě to mrzí nebo ne, protože takhle nad tím nepřemýšlím. Jak už jsem řekl, naši účast hodnotím pozitivně,“ prohlásil Csaplár, který tak bude s týmem pokračovat v přípravě na start jarní části FORTUNA:LIGY v domácích podmínkách. „Nemám moc rád slovo příprava. Pokračujeme v nastolené cestě a herním tréninku tak, jak jsme končili podzimní část,“ dodal.

1. FK Příbram – Ústí nad Labem 5:2 (1:2)
Branky: 50., 71., 81. Jandera, 37. Hlúpik, 65. Fantiš – 10. Šmehýl, 30. Krátký. ŽK: Hlúpik (PRI). ČK: Šmehýl (ÚST).
1. FK Příbram: Švenger – Skácel, Nitrianský, Nový, Jablonský (46. Rezek) – Voltr, Katidis (46. Jandera), Průcha, Kilián (58. Januška), Hlúpik – Fantiš.

Ilustrační foto
Viva předvedla velkolepý obrat