V zápase šlo o hodně a tak se není co divit, že oba týmy začaly opatrně, což potvrdili i oba trenéři. „Nebylo k vidění moc šancí,“ shodli se příbramský Roman Nádvorník a opavský Ivan Kopecký. Jejich slova přesně vystihují dění na trávníku v prvních čtyřiceti minutách, kdy stály za zmínku pouze náznaky možností Matouška a Zapalače.

Nudu, která do té doby u Litavky panovala však záhy zcela nahradila čtvrthodina na přelomu obou poločasů, která přinesla všechny podstatné momenty – a hlavně góly. Všechno odstartoval nejmenší muž na hřišti Ruslan Mingazov, který si ve 42. minutě naskočil na přímý kop Nového a otevřel skóre. „Gól do šatny, navíc ze standardky, to byla naše hrubá chyba. Zároveň bych řekl i klíčový moment zápasu,“ poznamenal hostující trenér, jehož tým inkasovaná branka evidentně vyvedla z rovnováhy.

Naopak Příbram dokázala využít euforie a na začátku druhého poločasu zasadit svému soupeři další těžkou ránu. Druhá branka Mingazova z 52. minuty sice ještě nebyla uznána pro ofsajd, ale téměř vzápětí doklepl míč zblízka do sítě Fantiš a příbramští hráči se mohli přeci jen radovat. „Ve druhém poločase jsme hráli velmi dobře. Velký přínos pro naši hru měl nejen Mingazov, Matoušek, ale i navrátilec Jan Rezek. Všichni dávali naší hře kvalitu,“ chválil Nádvorník.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky SK Slavia Praha a MFK Karviná 28. července v Praze. Roman Nádvorník.
Nádvorník před Opavou: Tři body? Nic jiného si nepřejeme!

Ovšem přestřelka pokračovala dále. Už za čtyři minuty bylo sníženo. Hlavou totiž nešťastně mířil vlastní sítě Kingue a Opava byla rázem zpět ve hře. „Místo aby nás to ovšem nabudilo, přišla další chyba v naší defenzivě,“ litoval Ivan Kopecký, který narážel na stejnou situaci, která přišla za dvě minuty na druhé straně, kdy Matouškův nástřel proměnil ve vlastní gól Helebrand.

Tento moment Opavu definitivně zlomil. A když další šance, především na příbramské straně zůstaly nevyužity. I proto, že Fantiš docílil čtvrthodinu před koncem čtvrté branky z ofsajdu, na výsledku už se nic nezměnilo. Roman Nádvorník tak zažil úspěšný domácí debut. „Jsem nesmírně šťastný, že jsme zápas zvládli. Na výkon ale musíme navázat i v dalších zápasech,“ upozornil kouč vítězů.

Příbram se tak posunula na prozatímní třinácté místo o jeden bod za Opavu, která má třicet bodů, stejně jako dvanácté Slovácko, příští příbramský soupeř.

Příbram – Opava 3:1 (1:0)

Branky: 42. Mingazov, 53. Fantiš, 59. Helebrand (vl.) – 57 Kingue (vl.)

Příbram: Kočí – Nový, Chaluš, Tregler, Jablonský – Rezek, Květ (84. Soldát) , Kingue, Mingazov (64. Antwi) – Matoušek – Fantiš (89. Voltr) . Trenér: Roman Nádvorník.

Opava: Fendrich – Schafarczik, Simerský, Svozil, Helebrand (80. Manzia) – Zavadil, Jursa – Jurečka, Janetzký (67. Sťána), Zapalač – Juřena (60. Bernadina). Trenér: Ivan Kopecký.

Republikové finále Sportovní ligy středních škol ve volejbalu se uskutečnilo v Jindřichově Hradci. Foto: Josef Böhm
Příbram má středoškolské mistry republiky ve volejbale