Milane, začněme v loňské sezoně, u vašeho návratu do Příbrami. Předpokládám, že jste měl nabídky i z nejvyšší soutěže, proč jste upřednostnil tým z druhé ligy? Hrál roli i fakt, že jste v klubu již dříve působil?

Ve Zlíně jsem měl smlouvu na jeden rok a na prodloužení smlouvy jsme se nedohodli. Byl jsem v kontaktu s panem Starkou, se kterým má velmi dobrý vztah a znal jsem jeho vizi a cíle. Znal jsem velmi dobře i zdejší prostředí, což byl rovněž jeden z důvodů, ale směrodatné bylo, že Příbram chtěla ihned postoupit. Kádr měla kvalitní a já jsem věděl, že to může dokázat. Proto jsem se vrátil.

V klubu se ovšem během roku, co jste působil ve Zlíně, hodně věcí změnilo. Můžete to porovnat s předchozím příbramským angažmá?

Díky trenéru Csaplárovi je znát posun směrem dopředu. I když jsme v loňské sezoně hráli druhou ligu, trenér dokázal všechno obrovským způsobem posunout, ať už se to týká tréninkových pomůcek, regenerace nebo kompletního servisu pro nás hráče.

Brankář 1. FK Příbram Milan Švenger.Zdroj: Foto: 1. FK Příbram

Brankář 1. FK Příbram Milan Švenger. Autor: Foto: 1. FK Příbram

Změnila se i kabina, ve které je spousta mladých fotbalistů. Vy jste ve dvaatřiceti, což je pro brankáře ideální věk, jedním z mála třicátníků v kádru a máte za sebou spoustu zkušeností i z Evropské ligy. Vnímáte v tomto ohledu svou roli v kabině trochu jinak?

Říká se, že brankář začíná po třicítce, protože v dnešní době může chytat do devětatřiceti let na nejvyšší úrovni. Zkušenosti, hlavně u gólmanů, jsou potřeba. Sám ale nevnímám, že jsem jedním ze starších hráčů a že bych měl mladým říkat, co a jak mají dělat, protože brankářský post je specifický a je důležité si hlídat to, co máte. Když se vrátím do doby, kdy mi bylo dvacet, vím, že nejdůležitější je, když si vším sami projdete, protože to je zkušenost k nezaplacení. My máme navíc inteligentního trenéra, který si dokáže své hráče směřovat správným směrem.

Po vašem příchodu jste byl brankářskou dvojkou za Markem Boháčem. Jak jste to vnímal? Jak funguje spolupráce a komunikace mezi brankáři v Příbrami?

Já sám jsem si vědom svých kvalit a vždy pracuji na sto procent, protože nikdy nevíte, co se může stát, a proto musíte být připraven. Jelikož jsem do týmu přišel během sezony, žádné ambice, jestli budu nebo nebudu chytat, jsem si nedával. Chtěl jsem hlavně jakýmkoliv způsobem pomoci k postupu do ligy, což se podařilo. Teď se všechno nastartovalo tak, jak se nastartovalo a já mohu říct, že jsem udělal dobrý krok. Komunikace mezi námi brankáři je bezproblémová. I co se týče našeho trenéra Romana Pavlíka, se kterým se známe ještě z dob jeho aktivní kariéry, kdy jsme proti sobě několikrát nastoupili. Servis máme perfektní a já se nyní snaží důvěru splácet jak trenérovi brankářů, tak hlavnímu kouči.

V probíhající sezoně se vám i týmu zatím velmi daří. Co na to říkáte?

Osobní pocity bych nechal stranou, protože si je rozebírám sám pro sebe a s tátou. Důležitý je tým. Já jsem před startem soutěže nepochyboval o našich kvalitách a věděl jsem, že body určitě můžeme získávat, což se potvrzuje. Kouč Csaplár chce hrát fotbal, který pokud hrajeme tak, jak máme, je účelný a jsem rád, že se to ukazuje jako správný krok.

Když jste zmínil styl, kterým se prezentujete, tak je hodně útočný. Přináší větší riziko v defenzivně. Pro brankáře to znamená, že si tak hodně zachytá, souhlasíte?

Jak říkáte, shodou okolností jsem se dostal ke statistikám a za první čtyři kola mám suverénně nejvíce zákroků a nejčastěji ze všech brankářů hraji nohama. Ovšem nás všechny takový fotbal baví a pro mě, jako pro brankáře, je dobré, že jsem stále v permanenci. Navíc pokud nám bude tento styl přinášet ovoce, bude to jen dobře, protože podobný fotbal se na českých trávnících příliš nehraje.

Lukáš Sadílek z 1.FC Slovácko.
Výhra díky dvěma "vlastencům"? Sadílek: Šílené, soupeři nezávidím

V posledním zápase proti Dukle se vám ale podařilo vychytat čisté konto?

Samozřejmě jde o povzbuzení do dalších zápasů. I když jsme ale vedli o čtyři branky, stále nás trenér nabádal, abychom přidali další góly, takže se kluci hnali dopředu a soupeř se dostal do několika přečíslení. Vzhledem k našemu hernímu stylu asi nebudeme čistá konta sbírat jako na běžícím pásu, ale kdybychom vyhráli a inkasovali, tak by to zase tak nevadilo, protože důležité jsou tři body. Nula je spíše taková perlička.

Nyní pojedete na pražskou Letnou, kde vás čeká Sparta. S čím do zápasu půjdete?

Použiji slova trenéra Csaplára. Hrajeme stejně na tréninku i v zápase, doma nebo venku. To znamená, že budeme chtít hrát svoji hru, kterou se prezentujeme doposud. Na co to bude stačit, ale ukáže až samotný zápas.

Pro vás půjde o speciální duel, protože jste na Letné dlouhou dobu působil. Těšíte se?

Do Sparty jsem přišel v osmnácti letech a měl jsem tam dvanáct let smlouvu. Teď poprvé tam přijedu jako host, protože když jsem byl na hostování, vždy jsem kvůli vzájemné dohodě klubů nemohl nastoupit. S fotbalem jsem sice začal v Jablonci, ale pro velký fotbal mě vychovala právě Sparta, takže se moc těším.

Proti vám se postaví hráči jako Stanciu nebo Kanga, kteří již několikrát ukázali skvělou kopací techniku. Připravujete se nějak speciálně na zmíněné hráče?

Vždy se připravujete na nejnebezpečnější hráče soupeře. Platí to nejen o Spartě, ale i všech dalších soupeřích. Třeba před zápasem v Ostravě jsme se připravovali na Milana Baroše a dopadlo to tak, že nám dal tři góly a rozhodl. Moje příprava tedy bude standardní, jako na každý jiný zápas a při hře si určitě neřeknu, že teď má míč Stanciu nebo Kanga, takhle to nevnímám.

Po úvodních čtyřech kolech jste na pátém místě a máte sezonu dobře rozehranou. Změnili se po vydařeném vstupu nějakým způsobem vaše cíle?

Cíle máme jasně dané, ale nechal bych je v kabině, kde jsme si řekli, co bychom chtěli v letošní sezoně uhrát. Nerad bych říkal známou frázi, že půjdeme zápas od zápasu. Svým způsobem to tak ovšem je, protože se musíme na každý duel zodpovědně připravit a hlavně plnit to, co po nás trenér Csaplár chce. Jak už jsem říkal předtím, fotbal, který hrajeme, baví úplně všechny, nejen nás, ale i fanoušky, kteří chodí v hojném počtu, což je super. Já věřím, že pokud budeme nadále tvrdě a poctivě pracovat, bude nám přinášet i výsledky.

Do Boleslavy míří ligový nováček. Foto ze zápasu FK Mladá Boleslav - SK Slavia Praha.
Třetí domácí pokus s Opavou