„Co se týče způsobu hry, neviděl jsem velký rozdíl. Oni sice nakopávali na hrotového útočníka, ale Slavia zase na křídla,“ vypozoroval Bohuslav Pilný, bývalý trenér Hradce Králové, český šampion s Libercem, s nímž si v roce 2002 zahrál stejnou fázi soutěže jako nyní Slavia. Slovan tehdy s mocným AC Milán vypadl.

„Ale Slavia jde teď do odvety s dobrým výsledkem. 0:0 se sice zdá jako nic moc, ale není to tak,“ upozornil Pilný. Aby ho proměnila, musí mnohé změnit. První zápas jí totiž ukázal, že proti ní stojí tak trochu její vlastní klon, na což se dá pohlížet ze dvou stran.

4. předkolo Ligy mistrů, Slavia - Midtjylland
Nuda v Edenu. Slavia v boji o Ligu mistrů jen remizovala

Tou první jsou datové analýzy, o kterých se debatovalo před střetnutím snad více než o hře. Oba kluby, oba trenéři je využívají nadmíru. Midtjylland je v tom považován za jednoho z evropských průkopníků, Slavia je zase jasnou špičkou v Česku.

„Byli na nás dobře připravení. Jakmile jsem dostal míč, protihráči hned byli u mě,“ všiml si pravý obránce Vladimír Coufal. Jeho výkon je přitom pro mančaft klíčovou záležitostí. Má kondici triatlonisty, vůli horolezce a chtivě jde do útoku. Jenže tentokrát to nešlo stejně jako v případě Jana Bořila, parťáka na druhé straně červenobílé defenzivy.

„Chtěli jsme být efektivnější vepředu, dát doma gól, ale jak zápas probíhal, jak byl vyrovnaný a náročný, tak tenhle výsledek musíme brát,“ připustil Trpišovský.

Bylo to tak, gólman Ondřej Kolář třikrát bravurně zasáhl, dvě obří možnosti zhatili Dánům skvěle se vracející Bořil s Coufalem.

Trenér Slovanu Liberec Pavel Hoftych při utkání s Mladou Boleslaví.
Nepříjemní Rumuni. Jsme na nepřátelském území, varuje Hoftych

To Slavia byla bezzubá, tlak měla jen v posledních pár minutách, gólovou šanci (s přivřením obou očí) jednu. Statistická posedlost však nebyla jediným společným znakem soků usilujících o 400 milionů za postup do základní skupiny Champions League.

Druhým a ještě výraznějším je důraz na fyzickou hru, tvrdost, neústupnost, atletičnost. Tady byla Slavia, jež těmito faktory oslnila Ligu mistrů minulý podzim, viditelně zaskočena.

Byli fotbalovější

Nestává se, aby se jí protivník vyrovnal právě v atributech symbolizovaných Coufalem, Bořilem, Davidem Hovorkou či Tomášem Holešem. Jenže stalo se.

„Na první pohled vidíte, jak je Midtjylland velmi komplexní, vyspělý tým. Mladí hráči z něj chodí do nejlepších lig, jsou to mladí kluci, fotbaloví, techničtí, dynamičtí, ale mají v sobě i soubojovost, tu komplexnost,“ řekl Trpišovský. „Máme hodně tvrdých hráčů, ale soupeř přesto hodně situací s námi ustál,“ podotkl.

Fotbalisté Slavie se radují spolu s fanoušky z vítězné branky Jana Matouška v zápase v Kodani.
Na Dány Slavia umí. Vyhrála osmkrát, padla jen před 37 lety

„Já si dokonce myslím, že hosté byli fotbalovější,“ přihodil Pilný. Jasně, stoper Scholz v kultovních černých kopačkách s bílými pruhy, střeďák Evander, hrot Kaba byli exkluzivní. Další jim minimálně sekundovali.

To musí Slavia zlomit.