„Myslím, že budu mluvit za většinu rozhodčích: my si vážíme každého, kdo dokáže přiznat aut, rohový kop, nesimuluje a celkově pomáhá klidnému průběhu zápasu,“ nastínil hlavní kritéria jeden z arbitrů. A vzápětí dodal: „Za svou rozhodcovskou kariéru jsem ještě asi nezažil nějaký extra moment, který by byl na udělení ceny fair-play.“

Jeho slova opravdu potvrzují téměř všichni kolegové. S velmi zajímavým názorem přišel jeden ze zkušených harcovníků. „Občas někdo přizná teč a následný roh či aut. Tak by to mělo být, rozhodčí je ve většině případů na hřišti sám, bez delegovaných asistentů a není v jeho silách vidět vše,“ pozastavil se nad důležitostí fair-play. „Na konkrétní jména si teď ale nevzpomínám. Každopádně cenu fair-play by dle mého názoru zasloužili všichni funkcionáři klubů a také rozhodčí, zkrátka všichni, díky kterým můžeme tyto soutěže vůbec regulérně hrát a chodit podporovat náš oblíbený klub,“ myslím si.

Podle některých sudích si nezaslouží ocenit jen jednotlivci, ale celé fotbalové oddíly. „Cenu fair-play bych dal béčku a céčku Nové Vsi pod Pleší, jejíž hráči jsou disciplinovaní, respektují bez komentářů rozhodnutí rozhodčího a přiznají se v případě sporných momentů,“ vyjádřil svůj názor muž s píšťalkou.

A co na to v Nové Vsi? „Těší mě to. U céčka mě to ani moc nepřekvapuje. Jelikož hráči vybírají pokuty za karty, občas po rozhodčím sami chtějí, aby ji některému spoluhráči udělil,“ okomentoval s úsměvem předseda Jan Petrák. Jsou ale i jiná místa, kde se hraje fér. „Borotice! Za mě jasná volba,“ poukázal fotbalový soudce na další klub z Příbramska.

„Pokud bych měl možnost tuto cenu udělit, zvolil bych fotbalisty Lázu. Na hřišti se chovají opravdu slušně,“ odůvodnil jiný arbitr svou volbu.

„Ocenění by mělo patřit někomu, kdo zachrání život nebo přizná sporný moment v důležitém a vypjatém utkání. Je dost hráčů, kteří přiznají teč na roh nebo do autu. Ale jediný, kdo přiznal, že nebyl faulován a změnil mé rozhodnutí o pokutovém kopu, byl loni malý útočník z Višňové v utkání s Drahlínem. Jeho jméno bohužel neznám,“ zmínil zkušený arbitr, že férový fotbal se hraje i v jiných částech okresu.

Jeho kolegové si však už na konkrétní jména vzpomněli. „Jelikož pískám krátce, tak jsem se nesetkal s něčím špatným v rámci zápasů. Týmy, které jsem doposud pískal, se k sobě i k rozhodčím chovaly fotbalově. Ale pokud bych měl někoho jmenovat, tak asi Jana Novotného z Bohutína,“ ozřejmil svůj návrh méně zkušený sudí.

Další pocta míří do Dublovic. „Cenu fair-play by si zasloužil David Krůta. Především za svou slušnost,“ říká jeden z mužů, kteří mají zápasy na povel.

„Mým favoritem je jednoznačně Michal Čížek z Vrtule Láz,“ přidal sudí z Příbramska poslední jméno. „Již od svých fotbalových začátků jsem byl k férové hře veden. Jelikož jsem předseda oddílu, vedu k férové hře celý náš klub,“ říká Michal Čížek.

Na závěr nezbývá než dodat jediné. Více podobných Michalů Čížků.

OTÁZKA ČÍSLO 5:

V rámci naší ankety o nejlepšího rozhodčího v okrese Příbram, jsme se nominovaných sudích, v předposledním pátém kole anketních otázek, zeptali na otázku: Udělili byste nějakému hráči, trenérovi či například funkcionáři cenu fair-play? A za jaký konkrétní čin by to bylo?

Výsledky pátého kola:
1 hlas – Nová Ves pod Pleší B, Nová Ves pod Pleší C, Vltavan Borotice, Vrtule Láz, Višňová, Jan Novotný – Litavan Bohutín, Michal Čížek – Vrtule Láz a David Krůta – Sokol Dublovice.

Fotbalisté Dobříše se vrátili z Mariánských Lázní s nepořízenou.
Soustředění? Dobříšský kouč Šrain je spokojen
Ilustrační foto
Andrea Kossányiová ovládla s Prostějovem Český pohár!