Ještě v zimě to vypadalo, že z nejvyšší středočeské soutěže postoupí oba nováčkové. Zatímco Brandýs své postavení bez problémů potvrdil, Zbuzanským v odvetách zcela odešla forma ve venkovních zápasech. Druhou příčku přepustili Vykáni a byli moc rádi, že v závěru uhájili alespoň třetí před na jaře výborným rakovnickým SK. A tajně očekávaná odměna se dostavila.

Stejně jako v minulých letech řídící komise pro Čechy musela doplňovat stavy v divizních skupinách. Tachov se z ČFL vrátil do kraje, na čtvrtou nejvyšší soutěž nereflektovalo po sestupu z třetí ligy ani béčko Táborska. O doplnění nebyl v klubech z příslušných krajů zájem, a tak komise ukázala podle koeficientu na bronzový celek středních Čech.

„Měli jsme zájem do divize jít. Po špatných jarních zápasech venku jsme skončili na třetím místě. Čekali jsme, že by mohlo být postupové, což se nakonec i stalo," vyjádřil se Josef Huňáček, prezident klubu z Prahy-západ, ke splnění jarního „plánu B".

Podlesí - Všenory.
Všechno na Slepičku! Na střelecké krále dřely celé jedenáctky

Tým opírající se o osu bývalých ligových hráčů se tak ocitl ve společnosti dalších tří Středočechů – Hořovicka, Dobříše a Sedlčan – ve skupině A čtvrté nejvyšší soutěže.

O tu měl zájem také rakovnický SK a v jednu chvíli to dokonce vypadalo, že to bude právě nejlepší tým přeborového jara, který zamíří výš. Slova rakovnického vedení o tom, že ve Zbuzanech nejdříve postup mimo pořadí neakceptovali a později si věc rozmysleli, Josef Huňáček důrazně vyvrací.

„Nikdo nám postup z třetí příčky nenabídl, až když jsme si to zjistili sami. Že se tam objevil Rakovník, nás velice zarazilo," tvrdí šéf Zbuzan.

Sekretář řídící komise Čechy Jan Hořejší přiznal, že komise původně měla od krajského svazu, který kluby oslovuje, potvrzený Rakovník. V rozpise se tak nejdříve ocitl čtvrtý tým tabulky. Nakonec ale pouze na den.

„Když Zbuzany řekly, že jdou, měl tím pádem Rakovník smůlu," dodal Hořejší. Jeho kolega na kraji Zdeněk Tasch se na dotaz Deníku omluvil s tím, že nemá k této záležitosti žádné informace.

V Rakovníku každopádně nadále zůstane divizní pouze Tatran. „Když se jednou řekne ne, tak to tak má být a my jdeme na jejich úkor. Údajně ve středu ráno pan Huňáček volal na svaz, že to chce hrát, takže nám to zase sebrali, přitom už byly divize rozlosované," nechápe obrat trenér Libor Šíma.

Definitivní podobu soutěží doladí sobotní aktiv, na který zamíří zástupci klubů. Zásadní změny už ale nejspíš nebudou na pořadu dne. Zbylí dva nováčkové – Brandýs nad Labem a Vykáň – si proti sobě zahrají ve skupině C, odkud naopak zamířil do „béčka" loňský nováček z Ostré.

Pavel Bucha z Nelahozevsi
Mezi nejlepšími! Kluk z Mělnicka už trénuje s áčkem Slavie