Sokolu Hostouň někdy sousedé přezdívají Hjustn. Podobnost s názvem amerického velkoměsta, centrem NASA, zvýrazňuje i to, že leží na okraji ruzyňského letiště. A nikoliv rakety, ale startující či přistávající letadla tady nabízejí někdy úchvatné pohledy. Hlavně se tady ale hraje dobrý fotbal. Klub z více než tisícihlavé vsi na okraji Prahy, patřící ještě do kladenského okresu, se za posledních sedm sezon prokopal z okresního přeboru až do divize.

Cherchez la Hondl. Francouzskou frázi hovořící o tom, že za vším hledej ženu, u Hostouně mírně měníme. I tady mají ženy na chod klubu vliv, ale ten nejzásadnější má Jiří Hondl. Podnikatel, spolumajitel jedné z největší úklidových firem v republice, fotbal v Hostouni sám hrával. Někdejší gólman ale víc vynikl na poli funkcionářském.

„Ale divize je pro nás strop," usmívá se a po chvíli prozrazuje, že po vyřešení problému s okolními pozemky přemýšlí nad výstavbu dalších travnatých hřišť, ale i menší tribuny.

Takže opravdu je divize stropem?

„Dobrá, tak nikdy neříkej nikdy," opravuje se s úsměvem chlapík, který do dění v klubu zainteresoval i manželku (nad plánem výstavby tribuny se upřímně zhrozila) a dvě dospívající dcery.

Frázi tak můžeme vrátit do původní podoby: Cherchez la Femme.

Do dění nedělního divizního zápasu, v němž domácí vítají loni druhý Český Brod, ale zasahuje jiná žena. Ovšem krásná, Betka Seidlová je nejpěknější vedoucí týmu v republice. Zřejmě. U týmu začala někdy v patnácti, hráčům se snaží pomoci s každou patálií, zajišťuje veškerou agendu.

A usmívá se, i když se týmu zrovna moc nedaří jako v neděli, kdy dobře začal, ale favoritovi nakonec podlehl 0:3.
Dvě stovky diváků (na první dvě slunečná kola jich dorazilo mnohem víc) odcházejí tedy smutně, ale uznávají kvalitu soupeře. Tentokrát je nenapružil ani soudce, tak jako před týdnem v derby na Kladně.

Jiří Hondl je z výsledku smutný, ale to ho rychle opouští. Jeho pohled míří do budoucnosti. Třeba že ze sílící mládežnické základny (už 120 dětí) vychovají jeho trenéři kanonýra pro Spartu, jako byl v 70. letech Honza Jiras, dodnes pravidelný návštěvník zápasů. Nebo opravdu přes zákaz manželky vystaví tribunu. „Mým snem je někdy vybudovat tady zázemí odpovídající potřebám dnešního fotbalu s dostatkem travnatých tréninkových ploch, kvalitní umělkou a menší sportovní halou. Možná to je nedosažitelné, hodně lidí mi říká , že jsem blázen, ale já vím, že když si něco vezmu do hlavy, tak k tomu většinou dříve nebo později dojdu," dodává Jiří Hondl.

A má ještě jedno zajímavé přání: přemluvit sokolského souseda Karla, aby klubu konečně poslal nějaký sponzorský příspěvek.
U Karla na zahradě totiž ročně skončí desítka zakopnutých míčů a jeho pes je velmi často nemilosrdně rozkouše.

Poklona dříčům
Jiří Hondl si nepřál povídání o sobě, podle něj je fér zmínit i další lidi, kteří se na chodu hostouňského fotbalu podílejí. Rádi plníme!

Ať už to byla generace dřívější jako Vojta Zeithaml, Miroslav Vlček st., Ivo Kapalín nebo Josef Vacovský, tak lidi, kteří makají celá desetiletí: Miroslav Vlček, Petr Doležal, Zdeněk Sojka, Milan Vaníček, Karel Kukelka či Zdeněk Mužík. Mládežnickou základnu má na starosti Josef Krejsa, zdárně mu sekundují další mladé pušky Vycpálek, Danda, Táborský, Holoubek, Horníček. Ty doplňují již zkušení Zdeněk Nachtigal (se synem) a Jiří Křemen.

Jak známkoval detektiv?
CENA VSTUPNÉHO A KOMFORT DIVÁKA: 2
Na fotbal se v Hostouni dostanete za 40 korun, důchodci platí třicet. A děti mají vstup do areálu stadionu Vojtěcha Zeithamela zadarmo. Divák má určité výhody. Tribuna je starší a maličká, ale zastřešená, takže když prší, je se kam schovat. Děti mají hned dvě místa, kde si mohou hrát na prolézačkách, to větší je modernější. Slabší je to s parkováním, hlavně když přijde vyšší návštěva. Využít musíte silničky v okolní zástavbě a sousedé se netváří vždy přívětivě.

KVALITA TRÁVNÍKU A ZÁZEMÍ: 1 
Stadion prošel nedávno velkou rekonstrukcí. Nová je hrací plocha i chodníky vedle ní, staré zázemí vyměnilo interiéry. A tak třeba kabina hostů, dřív kritizovaná, patří teď mezi nejmodernější na Kladensku. 

OBČERSTVENÍ: 1 
V minulosti někdy kritizované, teď chválené. Ve stánku v tribuně nabízí provozovatelka Jitka Knotková vše, co na fotbale nesmí scházet. Klobáska za pětatřicet, pivka nabízí dokonce dvě: jedenáctku Bernarda a desítku Gambrinus. Cena pohodová, dáte pětadvacet, respektive třicet korun. V chladu zase někteří dají přednost svařáčku. Z pochutin zaujme hlavně gyros ve vedlejším stánku nebo bramborové spirály. Káva? Není problém gulášovka (turek s rumem), ale i káva ušlechtilejší – presíčko mají moc fajn.

ÚROVEŇ UTKÁNÍ: 1
Výborná, na takovou v Hostouni ještě ani nejsou zvyklí. Koneckonců zde hostoval elitní celek divize B, loni druhý Český Brod s někdejším borcem Slavie Tomášem Hrdličkou. A domácí postavili do sezony také skvělý tým s posilami na čele s Tomášem Markem, který svého času patřil k nejcennějším defenzivním štítům v republice. Brod byl ale lepší a zaslouženě vyhrál 3:0.