„Jednáme s Jirkou Bílkem ze Slavie. Ten se rozhodne podle pracovního vytížení, neboť se stal spolupracovníkem Jana Nezmara, je ve vedení Slavie a nám nezbývá než věřit, že vše zvládne a uvidíme ho u nás,“ nedělají stránky vestecké Viktorie tajnosti s námluvami se známým hráčem.

Tamní áčko sice procitne ze zimního spánku až v příštím týdnu, vedení klubu ale rozhodně nezahálí a jedná hned s několika případnými posilami. Čtyřiatřicetiletý obránce Jiří Bílek by byl tou jasně nejvěhlasnější.

Vojkovice slaví postup do kraje, porazily Obříství.
Umí řádit i bavit. Tichotové jsou na střídačkách zapotřebí

Trenér Vestce Zdeněk Hruška středočeskému Deníku potvrdil, že klub je s hráčem předběžně dohodnutý. „Rozhodl se skončit s vrcholovým fotbalem, nabídli mu atraktivní zaměstnání, které má samozřejmě přednost. Závisí na tom, jakým způsobem bude ve Slavii vázaný a kolik bude mít na fotbal času,“ uvedl zkušený kormidelník zřejmě už jen jedinou, ovšem stěžejní podmínku spojení Vestec – Bílek. „Nechce skončit s hraním. Na velký fotbal už to ale vzhledem k pracovnímu vytížení nebude. Myslím, že by nám mohl pomoci. A zároveň i sobě. Najednou skončit s fotbalem a stát se bafuňářem – člověku jen přibývají kila a chybí mu to,“ dodal Hruška.

Bílek se v loňské sezoně podílel jako kapitán na mistrovském titulu sešívaných. S výrazným posilováním ovšem postupně přišel o místo v sestavě trenéra Šilhavého. Poté, co na podzim zasáhl už jen do dvou duelů, ukončil hráčskou kariéru a zamířil do vedení Slavie.

Odchovanec Sparty v české lize odehrál za tři kluby celkem 219 zápasů, dalších bezmála padesát přidal za bundesligový Kaiserslautern.

Turnaj O pohár Bruna Mlazice 2018
Nadvláda Božkova skončila, zlatý hattrick mu překazili Bizoni

Pokud by vše klaplo, nešlo by o prvního bývalého profíka, který za Vestec dohrává kariéru. Kapitánskou pásku aktuálně šestého celku A skupiny I. A třídy navléká už několikátou sezonu ikona Sparty Jiří Novotný. Spolu s trenérem Hruškou před sezonou přešel do Viktorie také Jan Svátek, jehož prvoligová bilance čítá 111 zápasů.

„Fotbal mají rádi a nechtějí s ním končit. Obrovskou výhodou je, že se od nich mohou učit mladí,“ říká k angažování ostřílených borců kouč Hruška, sám bývalý reprezentant.

Právě výchově mladých talentů se ve Vestci věnují prostřednictvím akademie vedené Jiřím Novotným. Odpovídající úroveň dospělých týmů je tedy s ohledem na uplatnění dorůstajících hráčů velmi důležitá.

V Edenu populární kapitán by rozhodně měl co nabídnout…

OFS Mělník - OFS Praha-východ
OFS Mělník hodnotil rok 2017. Byl úspěšný