Již zhruba 25 let se takoví lidé věnují aktivnímu fotbalu, především v Praze, ale třeba i v Mladé Boleslavi, nebo Pelhřimově. Pravidelně trénují a startují na větším množství turnajů nejen v České republice, ale i v zahraničí. V minulosti takto startovali na turnajích podobně postižených lidí v celé řadě evropských zemí. Nejčastěji to bylo v Německu, ale navštívili za tímto účelem třeba i Rakousko, Holandsko, Itálii, nebo Anglii.

Skutečnou duší organizovaného fotbalu pro lidi s duševním onemocněním je Jan Drobný, který stál kdysi u zrodu tohoto nepochybně zajímavého projektu. Jemu a jeho dalším kolegům z oblasti duševního zdraví se v listopadu loňského roku podařilo založit nový samostatný spolek SK pro Duševní Zdraví.

Tomáš Holeš (č. 9) v souboji s Lukou Modričem.
Hrdina TH9 září a Slavia řeší zájem. Má buldočí povahu, říká bývalý kouč Holeše

Ještě před nařízením přísných protikoronavirových opatření, v první polovině prosince loňského roku, se spolku podařilo uspořádat první turnaj ve sportovním areálu Admiry Praha v pražských Kobylisích. Pak byl ale na několik měsíců s fotbalem konec.

Koronavirová pandemie v první polovině letošního roku v České republice gradovala, lidé se nesměli shromažďovat a dočasně byl vydán dokonce i zákaz pohybu mezi regiony.

SK pro Duševní Zdraví však dokázal toto kritické období přečkat a jen se přísná opatření rozvolnila začali lidé s duševním onemocněním opět trénovat v areálu Psychiatrické nemocnice Praha-Bohnice.

Golden Tour

V letošním červnu se SK pro Duševní zdraví již zúčastnil svého letošního prvního fotbalového turnaje v Praze-Hostivaři. Byl jím populární Golden Tour, který se pořádá každoročně už dlouhých 23 let. Jedná se o jakousi podnikovou zaměstnaneckou ligu, která má poměrně vysokou úroveň. Důkazem toho je, že naGolden Tour startují i vysoce kvalitní fotbalisté z tzv. velkého fotbalu. V letošním ročníku to byli například bývalí vynikající fotbaloví reprezentanti jako Vladimír Šmicer (patron této podnikové ligy), Jan Koller, nebo Jan Rezek.

Na letošním Golden Tour startovalo více než 30 týmů, rozdělených podle výkonnosti do čtyř skupin. Hrálo se futsalovým systémem 4+1 venku na umělé trávě. Hrálo se ve třech etapách, vždy o víkendech. SK pro Duševní Zdraví byl jediným týmem s handicapem hráčů trpícími duševním onemocněním. Přesto v turnaji ostudu rozhodně neudělal. Získal v konečném hodnocení své skupiny 6 bodů, když dokázal dvakrát nad svými soupeři zvítězit. Někteří jeho hráči jako zakladatel a zároveň brankář Jan Drobný, bývalí psychiatričtí pacienti Jan Botlík, Ilja Feofanov, Martin Mikeš, nebo i současný pacient bohnické nemocnice Vladimír Hradecký na sebe upozornili kvalitními výkony a příkladnou bojovností.

Bratři Jan a Dominik Zahnašovi navštívili nedělní duel v Budapešti, kde čeští fotbalisté  porazili Holandsko 2:0.
Fanoušek o duelu v Budapešti: Největší zážitek. Postup a úchvatná atmosféra

SK pro Duševní Zdraví-skvělá spolupráce s FAČREM

SK pro Duševní Zdraví je sportovním klubem, který propojuje pohyb, sport a duševní zdraví. Jeho hlavní náplní je sdružovat, podporovat a organizovat akce pro lidi s duševním onemocněním. Nejedná se přitom pouze o fotbal , ale i o další sporty. Důkazem je, že ve dnech 19.- 26. června letošního roku pořádal SK pro Duševní Zdraví ve středočeském Nymburku takzvaný ,,NUTRIČNÍ POBYT" (aktivní sportování spojené s maximálně vhodným stravováním), kterého se zúčastnilo 9 klientů a 6 instruktorů. Na programu tam byly sporty jako například běh, cyklistika, plavání, stolní tenis, badminton i některé další.

Kromě toho se SK pro Duševní Zdraví věnuje též osvětové činnosti, když pořádá kursy a přednášky na Fakultě Tělesné výchovy a Sportu University Karlovy.

Ještě dávno před svým založením, kdy lidé s duševním onemocněním vystupovali pod hlavičkou Centra Duševního Zdraví měl skvělou podporu od FAČRU, zejména po stránce finanční i materiální. Zakladatel i současný předseda a hráč SK pro Duševní Zdraví Jan Drobný k tomu udává: ,,Chtěl bych moc poděkovat zejména oddělení sociálních projektů FAČRU pod vedením paní Míši Veselé, za finanční i materiální podporu našeho sportovního klubu. Právě toto oddělení nám zaplatilo start na kvalitním turnajiGolden Tour a zároveň nás ještě vybavilo kvalitními fotbalovými míči, se kterými každý týden vždy v úterý a v sobotu trénujeme."

Luboš HORA