Vraťme se ještě do uplynulé sezony, konkrétně její jarní části, jejíž úvod jste měli velmi dobrý, vytvořili jste několikazápasovou sérii neporazitelnosti, ale v závěru přišly komplikace, které zapříčinily venkovní neúspěchy. Poslední krok se vám tak nedařilo udělat. Byl jste nervózní? A jak moc jste si po utkání v Opavě oddechl?
Nebyl jsem úplně nervózní, protože jak říkám, jsem už starší kluk, který toho má hodně za sebou. Nicméně porážky s Frýdkem-Místkem a Ústím nad Labem, které máte jistě na mysli, určitě nepotěšily. Na druhou stranu ve Frýdku se hrálo ve druhém poločase na jednu bránu a mohli jsme dát šest, sedm gólů. V Ústí jsme také mohli dát branky, ale tam náš výkon nebyl ideální. Přesto jsem mužstvu věřil, protože má svou kvalitu, což potvrdilo potřebným bodem v Opavě nebo domácí výhrou v Pardubicích. Samozřejmě jsem byl velmi šťastný.

Vzhledem k okolnostem, které letošní sezoně předcházely, považujete postup do nejvyšší soutěže za jeden z největších úspěchů ve své funkcionářské kariéře?
Když postoupíte do ligy a necháte za sebou krajská města jako Hradec Králové a České Budějovice, tak jsem určitě rád. Postoupila s námi Opava, která je ale stejně jako předchozí dva celky, jenž jsem jmenoval, finančně úplně jinde. Opava například dostane padesát milionů od zástupců města, což svědčí o tom, že mají o fotbal zájem. My všechno děláme na koleni, ale přesto jim dokážeme konkurovat. Před hráči musím smeknout, protože co dokázali, je neuvěřitelné a možná si to ani neuvědomují. Jde o malý sportovní zázrak. Poděkování ovšem patří nejen hráčům, ale všem, kteří se o postup zasloužili. Realizačnímu týmu, v čele s Pepíkem Csaplárem, který se stará o celý sportovní úsek, zapojuje mladé hráče a jeho práce nese ovoce, ale také všem kustodům, masérům a samozřejmě vedení klubu. Já osobně považuji postup za opravdu velký úspěch.

Nastínil jste, že finanční situaci v některých klubech. Jak je na tom před vstupem do prvoligové sezony Příbram, která minulou sezonu absolvovala bez hlavního sponzora? Je klub zajištěn?
Nic se nezměnilo, situace z uplynulé sezony stále trvá. Jde o trochu zvláštní dobu, navíc Příbram je složité město, kde se finanční prostředky, hledají velmi těžko, protože velcí a silní sponzoři nejsou. Zatím stále hlavního ekonomického partnera sháníme, budeme se snažit pracovat a uvidíme. Doufejme, že se k nám postaví lépe město a situace bude lepší.

Vy už jste několikrát naznačil, že fotbal se bude hrát tam, kde o něj bude zájem. Jak to vypadá s podporou městských zastupitelů?
Je to složité. Fotbal dělám spoustu let a město nám v minulosti vždycky, za jakéhokoliv vedení, poskytlo finanční pomoc. Dostali jsme necelé dva miliony na chod klubu a pět milionů na mládež. Současné vedení dalo sport a fotbal na vedlejší kolej. Nevím, jestli je to kvůli mně nebo nemají o sport zájem. Dostali jsme čtyři miliony na mládež, za které děkuji, protože nám pomohou, ale je to zoufale málo. Ale je spousta dalších věcí, které mě na přístupu městského vedení mrzí…

Například?
Jak už jsem řekl, když se nám v naší situaci podaří postoupit do ligy, jde o obrovský úspěch. Městu to bohužel nestojí ani za to, aby nám poslal děkovný dopis nebo hráči byli přijati na radnici. Nejde o mě, ale především o hráče, kteří by si za svůj přístup a reprezentaci Příbrami, uznání zasloužili. Je to ostuda a já se za vedení města stydím. Pan starosta se k nám sice chová velmi dobře a poslal nám děkovnou esemesku, za což moc děkuji, ale bohužel si myslím, že není obklopen těmi správnými lidmi a sám všechno nezvládne. Věřím, že se situace změní.

Jak konkrétně by se podle vás měla změnit?
Když mi některý ze zastupitelů řekne, že na sport nepůjde více finančních prostředků a děti mají chodit na procházky do brdských lesů s rodiči. Ok, ale bohužel jsem nikdy neviděl žádného zastupitele u nás na tréninku, kde trénují dvě stovky dětí. Tohle už nikdo nezohlední. Další problém je, že kdyby nám někdo z nich chtěl dát více peněz, tak si ostatní stejně odhlasují, že maximální dotace na sport může být čtyři miliony, což považuji za ránu pod pás, když se podíváte na situaci v ostatních městech, kde se fotbal hraje na nejvyšší úrovni. My s tím, ale bohužel nic neuděláme. Zastupitelé si všechno musí uvědomit sami. Za sebe mohu slíbit, že budeme nadále tvrdě pracovat a snažit se fotbal dělat tak, jako doposud, abychom mohli fanouškům dělat radost, přestože je to stále složitější.

Zmínil jste mládež. Jak jste spokojen s výkonností mládežnických týmů v uplynulé sezoně?
Letos jsme hráli o život jak v nejvyšší žákovské soutěži, tak i dorostenecké. V obou případech jsme soutěže udrželi, za což jsem moc rád a chtěl bych poděkovat všech lidem, kteří se okolo mládeže pohybují, protože své práci hodně obětují, věnují se jí opravdu naplno, což je super. A to, že hrajeme v nejvyšších soutěžích, vše jen dokazuje.

Nyní se ale vraťme k A mužstvu, které v pondělí zahájilo letní přípravu. Začal bych u trenéra Josefa Csaplára, který před koncem sezony naznačil, že z osobních důvodů by nemusel ve funkci hlavního trenéra pokračovat. Jak vás těší, že nakonec povede tým i nadále?
Tohle je samozřejmě velmi citlivé téma, o kterém bych se nerad moc bavil. S Pepíkem jsme domluveni na spolupráci, ale jak sám podotkl, vše je závislém na úplně něčem jiném. Jak už jsem několikrát řekl Josef Csaplár je trenér, který tady udělal ohromný kus práce. Nevybavuji si, že by jiný trenér dokázal v situaci, ve které jsme před sezonou byli, něco podobného. Čím déle bude jeho angažmá v Příbrami trvat, tím budu samozřejmě šťastnější.

Letní přípravu nastoupilo celkem 27 hráčů, mezi kterými nechyběl téměř nikdo z kádru uplynulé sezony, tedy i zkušení hráči Grajciar, Slepička či Skácel, v jehož případě se spekulovalo o konci kariéry. Jste za to rád?
Jsem zastánce faktu, že hráči, kteří si ligu vykopali, by měli v kádru zůstat a okusit její atmosféru. Třeba Ruda Skácel měl chuť pokračovat, za což jsem nesmírně rád, protože jde i bezvadného kluka do kabiny, což ovšem platí i pro Petera Grajciara a Míru Slepičku.
Naopak svou kariéru ukončil Tomáš Zápotočný, který se přesune do role asistenta trenéra, přestože ještě na nedávné exhibici vše nasvědčovalo jeho pokračování.

Kde nastal hlavní zlom?
Myslím, že jde spíše o otázku přímo na Tomáše. Přestože je pořád ve skvělé kondici, rozhodl se nakonec svou profesionální kariéru ukončit, což plně respektuji. Našel si angažmá v nižší německé soutěži, kam bude dojíždět dvakrát týdně, ale hlavně bude pomáhat Pepovi Csaplárovi a zároveň se věnovat práci u mládeže, což je skvělá zpráva, protože Tomáš je odchovanec a jsem rád, že v klubu pokračuje v trenérské činnosti a předává zkušenosti.

Realizační tým posílili ještě kondiční trenér Jan Netscher a Petr Janota. Proč jste se tak rozhodli?
Petr Janota je velmi kvalitní trenér, který dosáhl mnoha úspěchů, především před několika lety s devatenáctkou v dorostenecké Lize Mistrů. Myslím, že si zaslouží šanci a Pepa Csaplár udělal dobře, když si ho k sobě do áčka stáhl, protože jeho zkušenosti a postřehy nám určitě pomohou. Jan Netscher přichází doplnit Filipa Měchuru, který je momentálně po operaci. Jinak zůstává realizační tým naprosto stejný jako na konci minulé sezony.

Ilustrační foto.
Výsledky zápasů fotbalových soutěží mládeže

Pojďme ale zpět ke kádru. V přípravě se ale objevila celá řada dorostenců a také tři noví hráči Nitrianský, Breda a Pecháček. Jak to vypadá s jejich šancemi na působení v A mužstvu pro ligový ročník?
Pro naše dorostence půjde především o skvělou zkušenost, ale samozřejmě všichni mají šanci se v kádru udržet, záleží na jejich výkonech a následném rozhodnutí trenéra. Milan Nitrianský a Michal Pecháček už u nás působili a určitě by se nám hodili. Breda přišel z Jablonce, kde nehrál a nyní se pokusí o restart. I on by pro nás byl přínosem, ale jak říkám, i v jejich případě záleží pouze na nich a rozhodnutí trenéra.

Pokračovat s vámi bude i Antonín Fantiš, což je pro vás určitě skvělá zpráva, že?
Ano. Tonda Fantiš je příbramský odchovanec, který býval jedním z největších talentů našeho fotbalu a má v sobě stále velký potenciál, který dosud i vinnou několika zranění stoprocentně nenaplnil. Projevil zájem, že by u nás chtěl pokračovat. Se Zlínem jsme jednali a dohodli jsme se, za což jsme rádi.

Nemohu se nezeptat na kometu loňské sezony Jana Matouška. Bude i on pokračovat v Příbrami?
Honza Matoušek s námi pracuje a rok u nás ještě určitě zůstane a bude hrát ligu. Honza je mimořádný hráč, který je rychlý, dobrý na míči a věřím, že v lize půjde jeho výkonnost ještě nahoru. Navíc už nyní je v kádru reprezentační jednadvacítky, takže pokud všechno zvládne, má velkou šanci něco dokázat. Podobný potenciál vidím také u Romana Květa.

Do přípravy se zatím naopak nezapojil Emanuel Antwi a údajně se jedná i o budoucnosti Karstena Ayonga. Co byste řekl na adresu obou hráčů?
Emanuel Antwi je s námi v kontaktu, ale protáhlo se vyřizování jeho víz, takže by se měl do přípravy zapojit v příštím týdnu. Karsten Ayong projevil zájem odejít do Holandska, kde má svou rodinu, takže v tuto chvíli jednáme o jeho možném uvolnění, ale zatím nedokáži říct, jak všechno nakonec dopadne.

Jak vypadá situace okolo dalších případných posil? Je možnost, že by se v příbramském dresu znovu objevil například Tomáš Pilík?
Vzhledem k našim finančním možnostem, nedojde k velkému posílení. Pár hráčů máme vytipovaných, ale v tuto chvíli nemá cenu se o tom bavit, protože nic není jisté. Některé kluby jsme oslovili a čekáme na výsledek jednání. Tomáše Pilíka mám rád, ale na jeho post máme už nyní přetlak mladých hráčů, mimo jiné i Honzu Matouška, takže nepředpokládám, že by mohlo dojít k jeho návratu.

V přípravě se chystáte i do rakouského Kaprunu, kde vás prověří slavné Dynamo Kyjev. Co od toho očekáváte?
Do Rakouska, k panu Košťalovi, jezdíme již několik let. Našli jsme tam výborné zázemí, skvělé tréninkové podmínky a především máme možnost utkat se s kvalitními soupeři. Na konfrontaci s Dynamem Kyjev se těšíme a věřím, že nás obohatí o řadu zkušeností. Zároveň věřím, že utužíme kolektiv, zůstaneme zdraví a připravíme se tak, abychom úspěšně vstoupili do ligy.

Jak se těšíte na souboje s elitními celky Plzně, Slavie a Sparty?
Oproti uplynulé sezoně bude všechno daleko těžší, protože v lize uděláte chybu a soupeř vás hned potrestá. Pokud ale budeme hrát běhavý fotbal, který má trenér Csaplár rád, věřím, že můžeme potrápit všechny soupeře. Na souboje se Spartou, Slavií a Plzní, kde podle mě dělají momentálně fotbal vůbec nejlépe, se těším. Akorát doufám, že nedostaneme osm gólů, jako v posledním měření sil se Slavií.

Jaké je vaše přání pro nadcházející ligový ročník?
Já jsem maximalista a vždycky říkám, že bych chtěl nejvyšší soutěž vyhrát. Dosud se mi to ale nepodařilo, protože při současné ekonomické situaci je to velmi složité. Mým přáním je, abychom se prezentovali kvalitním fotbalem a dosahovali dobrých výsledků, stejně jako v loňské sezoně. Samozřejmě nás čeká těžká sezona, ve které je naší prioritou záchrana. Ovšem věřím, že se zachráníme a čím výše budeme, tím budu spokojenější. Na ligu se těším, jako malý kluk a už se nemohu dočkat, až to vypukne.