Právě proto byl v roce 2014 zaveden pojem „grandhopping“, který monitoruje a hodnotí nejen úroveň střetnutí, ale přidává ještě hodnocení kvality občerstvení. Jeho zakladatelem je Vítězslav Janda, který spustil asi nejznámější webovou rubriku tohoto typu s názvem Klobásový poločas.

Občerstvení může být ovšem v určitých případech bráno jako povolený úplatek pro rozhodčí. Nikde ve stanovách není napsáno, že sudí si nesmí před nebo po odpískaném zápase dát v hospůdce domácího týmu něco na zub. Naopak, pořadatelský oddíl je povinen arbitrům, stejně jako hostujícímu celku, zajistit při nejmenším odpovídající pitný režim.

Ve čtvrtém kole anketních otázek pro rozhodčí, kteří bojují o post jedničky na Příbramsku, jsme se proto zeptali, na kterých fotbalových stadionech jim nejvíce chutná? Stejně tak, jako se liší chuťové buňky jednotlivých pánů, jsou rozdílné i jejich odpovědi.

ČÍM VĚTŠÍ KLUB, TÍM LÉPE

Stejně jako u předchozí otázky, která se týkala zázemí, sudí připomínají, že i kvalita občerstvení se odvíjí od finančních možností. „Je to velmi podobné. Výborný servis a pohoštění je vždy od pana Nováčka, když pískáme mládež 1. FK Příbram. Na okrese bych chtěl jmenovat Novou Ves, tam je o nás vždy postaráno na jedničku,“ říká muž, který měl tu čest pískat kromě okresu i u Litavky. Jeho slova potvrzuje i jeden z kolegů. „Za sebe mohu říci, že mi nejvíce chutná na Příbrami v 1. FK, kde je o rozhodčí opravdu dobře postaráno. Z okresu je nejlepší občerstvení asi v Milíně,“ doplnil.

Jsou ale i další místa na Příbramsku, kde si rozhodčí pochutnají. „V mnoha klubech se o rozhodčí ´starají´ dobře. Nyní mi nejvíc mi chutná klobása v Novém Kníně,“ chválí klub od Kocáby arbitr, který se do města proslulého těžbou zlata rád vrací.

Úspěch slaví i sedlčanská horká polévka. „Je opravdu skvělá a především v závěru podzimní části přijde vhod,“ doporučuje muž s píšťalkou i fanouškům.

Na čele se kromě již zmíněných týmů umístily rovněž Luhy a Dolní Hbity.

Do výběru se rovněž dostal Rožmitál pod Třemšínem, Bohutín, Láz a Nečín. „Co se týče klobás, dřív tam byly ty nejvyhlášenější na okrese,“ vzpomíná jeden zkušený harcovník na nečínskou chloubu.

Fotbalisté Sedlčan na soustředění v Sušici
Sedlčany nabíraly kondici v Sušici. Na závěr soustředění si s chutí zastříleli

NĚKDE SI PŘÍLIŠ VELKOU HLAVU NEDĚLAJÍ

Ovšem najdou se místa, kde pohoštění příliš neřeší a i toho si muži v černém během své kariéry několikrát všimli.

„Pohoštění? Někde vám nedají ani vodu k pití, na kterou máte podle pravidel fotbalu nárok," říká kriticky arbitr z Příbramska.

Nejedná se ale o ojedinělý případ, jelikož se tímto problém setkali i jiní. „Těžko říci, kde mi nejvíce chutná, protože někde občerstvení rozhodčí nedostane,“ potvrzuje předchozí názor další z členů rozhodcovského sboru. Přesto si po krátkém zamyšlení přeci jen vzpomněl na klub, kde mu zachutnalo. „Asi nejvíce ve Zduchovicích,“ dodal poslední klub.

Jak již padlo v úvodu, každý má jiné chutě. Není proto divu, že neznáme jasného vítěze.

Při pohledu na výsledky alespoň víme, že kvalitní občerstvení je schopno poskytnout hned několik družstev na okresní fotbalové mapě.

OTÁZKA ČÍSLO 4:

V rámci naší ankety o nejlepšího rozhodčího jsme se nominovaných rozhodčích, ve čtvrtém kole anketních otázek, zeptali na kvalitu občerstvení na jednotlivých stadionech konkrétně, kde jim v okrese Příbram jim nejvíce chutná?

Výsledky čtvrtého kola:
2 hlasy – Ligmet Milín, Nová Ves pod Pleší, Nový Knín, Sparta Luhy, Dolní Hbity a Tatran Sedlčany
1 hlas – Rožmitál pod Třemšínem, Zduchovice, Litavan Bohutín, Nečín a Vrtule Láz.

Zoran Danoski ještě v dresu 1. FK Příbram
Danoski končí v Příbrami