Odvolací a revizní komise Českomoravského fotbalového svazu (ORK ČMFS) se ještě nedokázala sejít, aby rozhodla o odvolání Vejprnic. Ty nesouhlasí s tím, že by právě ony měly sestoupit do plzeňského krajského přeboru a jejich rival z Příbrami by se měl zachránit.

Komise měla nejen o této kauze jednat ve čtvrtek 24. července. Jenže k zasedání nedošlo. „Bohužel jsme neměli od sekretáře včas připraveny potřebné podklady,“ postěžoval si na práci kolegy šéf ORK Ondřej Lněnička. A přiznal, že to ze sportovního hlediska není úplně košer. „Je mi to líto, ale museli jsme zasedání zrušit. Jde o naše interní problémy,“ podotkl Lněnička.

Případ by se tak svého rozuzlení měl dočkat na příští schůzi ORK. Ta je naplánovaná na 5. srpna. Pouhých jedenáct dní před startem nové sezony dorostenecké divize.

Zástupci Vejprnic jsou z postupu svazových funkcionářů rozčarováni.

„Připravovali jsme se do Prahy na zasedání odvolací a revizní komise, ale vše bylo náhle zrušeno. Přijde nám to divné. Odvolali jsme se hned v červnu po skončení soutěžního ročníku, ale na rozhodnutí čekáme nevídaně dlouho. Dělá to na mě dojem, že svaz vše záměrně odkládá a pak rozhodne v náš neprospěch, protože nový ročník bude za dveřmi a nikomu se nebude chtít něco měnit,“ řekl Milan Radimák, sekretář Vejprnic.

Oč v kauze jde? Na konci soutěže došlo k vzácně vyrovnané bilanci mezi třemi celky – rezerva pražského Motorletu, příbramský Spartak a vejprnická Slavia měly po 34 bodech.

O jednom sestupujícím tedy musela rozhodnout minitabulka vzájemných zápasů. Motorlet ji vyhrál s 9 body, Příbram i Vejprnice měly 4 body. A Příbram o jediný gól lepší celkové skóre v celé minitabulce než Vejprnice. Těm tedy měl připadnout Černý Petr. Jenže Západočeši tvrdí, že by se při této rovnosti měly brát v úvahu vzájemné zápasy Vejprnic a Příbrami, nikoliv celkové skóre. Pak by šla dolů Příbram.

„Jenže takhle se to brát nemůže. Pokud se rozhodne podle jednoho pravidla, pak se jakékoliv další nemůže brát v potaz. Nelze ta pravidla kombinovat a vzájemně provazovat,“ upozornil trenér Spartaku Příbram Miroslav Bodnár.

Podle vejprnického sekretáře Milana Radimáka však lze příslušný paragraf, podle kterého se rozhodlo o sestupu jeho celku, vyložit dvojím způsobem. „A tedy i v náš prospěch,“ doplnil Radimák.

Jak spolu hráli?

Motorlet B – Vejprnice 2:0 a 5:0

Vejprnice – Sp. Příbram 3:0 a 2:2

Sp. Příbram – Motorlet B 3:2 a 1:2

Minitabulka:

1. Motorlet B 4 3 0 1 11:4 9
2. Příbram 4  1 1 2  6:9 4
3. Vejprnice 4  1 1 2  5:9 4

Pavel Hochman, Petr Koděra