Ve středočeském přeboru pohled na nejpilnější střelce po osmi kolech rozhodně nepřekvapí. Zdeněk Šenkeřík sice v nejvyšší soutěži neplatil vyloženě za automat na góly, na hřišti ho to ale vždy táhlo dopředu. V přeboru v šestatřiceti letech musí být na hřišti „cítit“. A také je. Střelecky se chytil hned na začátku. Ex-divizní Libiši, kde před sezonou převzal i trenérskou taktovku, pomohl k průběžné vedoucí příčce už osmi góly.

„Jsem rád, že mohu hrát, a navíc se mi daří střílet branky. Moje role je samozřejmě ta, abych mužstvo někam posunul. Z gólů mám pořád radost, i když už to nějak neprožívám. Je jedno, kdo je dává,“ komentoval Šenkeřík gólově vydařený úvod sezony.

Po hattricku Poříčanům se v uplynulých dvou kolech odmlčel a za zády má už trojici sedmigólových pronásledovatelů. Dva z nich, novostrašecký Martin Kaválek a slánský Josef Galbavý, se proti sobě během uplynulého víkendu postavili ve vzájemném utkání.

Protest cyklistů v centru Prahy.
V centru Prahy demonstrovali cyklisté. Za zachování průjezdnosti pro kola

Jako jasný vítěz vyšel kapitán hostů. Kaválek, střílející loni o patro níž za Vraný, svou bilanci poprvé po čtyřech kolech nevylepšil. Naopak útočník, jenž za Bohemku a Kladno rovněž krátce nahlédl do ligy, byl pod výhrou 3:1 podepsaný hned dvakrát. Nasázel tak už stejnou porci gólů jako za celou loňskou sezonu.

Co vidí za takovým zlepšením? „Myslím, že je to vhodným doplněním kádru. Ať na postu stopera Hollym, tak v záloze Vimrem se nám zlepšila hra dozadu i dopředu. Také díky trenéru Pazderovi, který se nás snaží vyhecovat na každém tréninku a dostat z nás maximum,“ nabízí vysvětlení.

A že to střílí právě jemu? „Nevím, čím to je. Snažím se v každé šanci koncentrovat a soustředit na zakončení. Zatím se to daří,“ těší záložníka, který zažil podobně úrodný podzim za Vraný. V první sezoně v kraji tehdy vstřelil čtrnáct gólů ve třinácti zápasech.

Stejně často jako Galbavý zvedal v nové soutěži ruce nad hlavu také hvozdnický Lukáš Mráz. Střelecký král uplynulého ročníku přeboru (32 gólů) si tak udržuje stabilní výkonnost. Stejně jako loni ale zůstává v týmu na góly až příliš osamocený a body tak přibývají jen pozvolna.

Demonstrace. Ilustrační foto
Studenti chystají na oslavy 17. listopadu i vzdělávací program

V I. A třídě je nejvíce při chuti střelec jednoho z nováčků. Senad Sejtarija, jehož kdysi testovaly i Jirny, rozesmutněl soupeře už jedenáctkrát a také díky tomu se Libušín drží mezi nejlepšími týmy skupiny A. V sobotu ale Sejtaria v derby ve Hřebči neuspěl. Nejlepšího hráče hostů mrzela hlavně tutovka za stavu 1:1.
I velký kanonýr se občas sekne.

„Béčko“ zatím postrádá vyloženého střeleckého lídra. Vojtěch Valenta (Pěčice), Adam Sítař a Tomáš Scheufler (oba Kosmonosy) skórovali šestkrát, dalších osm hráčů pětkrát.
V nejnižší krajské třídě na sebe zatím nejvíc upoutává lužecký Adam Kučera. Dvacetiletý dravec drží po šesti kolech skvostný průměr dvou gólů na utkání. Svůj podíl jistě mají i nahrávky od Tomáše Kuchaře. Bývalá opora Slavie se právě za Lužec už druhým rokem udržuje ve fotbalové kondici po skončení úspěšné kariéry.

Nejlepší střelci krajských soutěží
Přebor: Z. Šenkeřík (Libiš) – 8.
I. A třída – skupina A: S. Sejtarija (Libušín) – 11; skupina B: V. Valenta (Pěčice), A. Sítař, T. Scheufler (oba Kosmonosy) – 6.
I. B třída – skupina A: J. Jaroš (Braškov) – 9; skupina B: A. Kučera (Lužec) – 12; skupina C: F. Rybařík (Tuchoraz) – 10; skupina D: J. Dobiáš (Průhonice) – 10; skupina E: M. Davídek (Sedlec-Prčice) – 10.
Poznámka: V přeboru a I. A třídě je odehráno osm kol, v I. B třídě šest.

Hlavní nádraží. Ilustrační foto.
Do haly hlavního nádraží zatéká. Opravená střecha vydržela pár let