Chorvatská pašticada

Chorvatská pašticadaZdroj: ShutterstockIngredience: 1 kg zadního hovězího masa z mladého býka, 600 ml červeného vína, 6 stroužků česneku, 100 g slaniny, 1 větší cibule, 3 ks kořenové zeleniny, 3 lžíce rajčatového protlaku, vinný ocet, olej, 5 ks hřebíčku, sůl, pepř, lžíce cukru

Postup: Maso vcelku prošpikujte kousky slaniny, celým česnekem a hřebíčkem. Celé je potřete vinným octem a nechte uležet v lednici do druhého dne. Maso osolte a opepřete a zprudka opečte na oleji spolu s nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte nakrájenou zeleninu, krátce poduste a zalijte červeným vínem. Přidejte protlak a cukr a pomalu duste 3 hodiny. Maso vyjměte, nakrájejte na plátky a omáčku rozmixujte nahladko. Podávejte s bramborovými noky.

Italská mořská polévka

Italská mořská polévkaZdroj: ShutterstockIngredience: 400 g mořských ryb, 100 g krevet, 100 g sépií, 100 g mušlí, 3 rajčata, hrst zelené petrželky, 750 ml rybího vývaru, 200 ml bílého suchého vína, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 1 chilli paprička, sůl

Postup: Česnek a chilli papričku rozdrťte a utřete s nasekanou petrželkou. Směs orestujte na rozpáleném oleji. Přidejte oloupaná nakrájená rajčata, dobře promíchejte a zalijte vývarem a vínem. Přiveďte polévku k varu a vložte kousky rybího masa, na kroužky nakrájenou sépii a oloupané krevety. Za dalších 10 minut varu přidejte vyloupané mušle. Osolte, nechte projít varem a stáhněte teplotu. Podávejte za 10 minut s opečeným chlebem.

Zemiakové lokše

Zemiakové lokšeZdroj: ShutterstockIngredience: 1 kg menších brambor, 300 g mouky (mix hladká a polohrubá), 120 g rozpuštěného másla, sůl

Postup: Brambory uvařte ve slupce. Nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, trochu osolte a vypracujte hladké těsto. Na pomoučeném vále vytvarujte váleček o průměru asi 4 cm a rozkrájejte jej na kolečka. Každé kolečko pak rozválejte na tenkou placku. Pánev potřete máslem a smažte z obou stran. Další kusy už dělejte nasucho. Hotové lokše potřete z obou stran máslem. Můžete podávat naslano, nasladko i jako přílohu.

Salcburské noky

Salcburské nokyZdroj: ShutterstockIngredience: 5 vajec, 4 lžíce moučkového cukru, 1 lžička hladké mouky, 3 lžíce másla, 2 lžíce mléka, strouhaná citronová kůra

Postup: Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Postupně do něj zašlehávejte 3 lžíce moučkového cukru a 3 žloutky. Nakonec vmíchejte citronovou kůru a lžičku mouky. Zapékací mísu vymažte 3 lžícemi másla, přidejte mléko a předehřejte v troubě. Máslo s mlékem promíchejte a navrstvěte do mísy sníh ve tvaru 4 kopců (noků). Pečte dozlatova asi 8 minut. Ihned podávejte.