Stěny pokrývají poličky plné nablýskaných pohárů, diplomy visí na každém volném místě. Hasiči, mezi nimi jedna žena, jsou jako ze škatulky. Proč se tu vlastně sešli? Přijel je totiž vyzpovídat štáb Českého rozhlasu Region 
a Příbramský deník. Sbor měl štěstí – byl vylosován v soutěži Dobráci roku a má možnost získat stejně nazvaný titul.

V klubovně se sešlo patnáct mužů a jedna žena. Děti, jak jinde bývá zvykem, žádné. „Sbor dobrovolných hasičů Svaté Pole má 71 členů, z toho 24 žen. Dětské družstvo nemáme. To jsme tady měli do roku 2005, kdy děti postupně začaly odrůstat a další členové nebyli. Momentálně do 18 let máme čtyři členy," vysvětluje k absenci dětského švitoření velitel sboru Josef Pecka.

V současné době má sbor ve Svatém Poli dvě mužská družstva, jedno nad 35 let a druhé mladší. Pravidelně se obě družstva účastní soutěží okrsku 29 v okrese Příbram. 

Dobrovolní hasiči ze Svatého Pole jsou dalšími adepty na Dobráky roku.Všude kolem je spousta pohárů. Získali je chlapi nebo mládežnické družstvo a ženy ještě před lety? „Je tu část pohárů, které získaly v okresních soutěžích naše ženy. To znamená například v Brdské lize. Většina pohárů je z činnosti hasičů mladších pětatřiceti let," vysvětluje velitel.

Kromě soutěže Brdská liga jezdí hasiči ze Svatého Pole na okrskové a okresní soutěže, na memoriály v okolí například do Budínku, na májové oslavy do Dobříše, na Pohár zasloužilých členů v Hřiměždicích a podobně.Svaté Pole soutěže nepořádá. „Nemáme na soutěže prostor. Měli jsme tady louku, ale teď tam stojí čistička odpadních vod, takže prostor se zúžil, zkrátil, už se tam nedostaneme," vysvětluje velitel hasičů.

Dobrovolní hasiči ze Svatého Pole jsou dalšími adepty na Dobráky roku.Jak probíhá trénink na soutěže? „My už moc netrénujeme," usmívá se velitel Josef Pecka a pozoruje obličeje kolegů. Od roku 1992 totiž cvičili ve stejném složení, v té době dosahovali největších úspěchů. Dnes se před soutěží jen sejdou a tím pro ně příprava končí.

Ve vozovém parku SDH Svaté Pole najdeme zásahovou, loni opravenou stříkačku PS 12, závodní stříkačku o obsahu 1800 kubíků. „Pak máme požární vůz Avia 31, autobus, který je zařazený do zásahového systému Příbramska," vyjmenovává Velitel Josef Pecka a dodává, že plovoucí čerpadlo mají na pobočce v Budínku.

Kde svatopolští dobrovolní hasiči nejčastěji zasahují? „Vzhledem k tomu, že Svatým Polem protéká potok, zaznamenala obec po dvaceti letech v roce 2013 velkou vodu. Takže reagujeme i na tuto situaci, snažíme se lidem postiženým povodní pomáhat. To jsou hlavní zásahy. Čerpadla sice nemáme, ale kdo má ruce a nohy, přiběhne a dělá, co se dá. V bývalým mlýně ve Svatém Poli jsme pomáhali evakuovat psy a drobné domácí zvířectvo," říká jednatel sboru Petr Kozohorský. „A čerpalo se stříkačkou," ozývá se z hloučku od kolegů. Dalo by se tedy říct, že nejčastější zásahy jsou u vody. „Požáry máme taky, ale to je spíš takové dohlídávání."

Na jeden z posledních požárů si Petr Kozohorský vzpomíná. „Bylo to v chatové oblasti v Kramářce, kde jsme dohlídávali shořelou chatu. Jak to dopadlo? Dopadlo to dobře, chata shořela," spustil Petr Kozohorský výbuch smíchu. „Chata samozřejmě shořela před tím, než jsme přijeli," uvádí na správnou míru jednatel s patřičnou dávkou potřebného humoru.

Jak hlasovat pro SDH Svaté Pole?
Pošlete co nejvíce SMS ve tvaru DOBRACI SVATE POLE na číslo 90 011 04. POZOR! Hlasy pro hasiče ze Svatého Pole posílejte do pátku 13. února 2015 do 14 hodin. Každý, kdo pošle SMS, má šanci získat pivo na měsíc zdarma. Počet SMS není omezený.

Jak to v týmech bývá, před soutěžemi si pomáhají různými pokřiky. Ani ve Svatém Poli tomu není jinak. Dokonce prý mají před každou soutěží jiný. „Ten vždycky vzniká z dané situace. Scházíme se, jak kolega už říkal, abychom oživili svaly. Pokřik dáváme dohromady, když jdeme na pivo a vždycky se týká našich přezdívek. Kolega je Marcel, tak voláme: jedna, dva, tři, ať žije Marcel. Pak máme Václava Faráře, tomu říkáme Dědek, takže: ať žije Dědek. Já mám nečekaně přezdívku Koza. Takže buďto křičí na moji přítelkyni nebo na mě: Koza!," rozchechtal všechny Petr Kozohorský.

Nejmladším z Farářů ve Svatém Poli je starosta sboru Václav Farář. To jemu kolegové přezdívají Dědek. Jak bývá zvykem ve všech obcích, za všemi kulturními akcemi stojí místní hasiči. A tedy je to stejné. „Mezi tradice u nás patří Máje, dětský den, ale hlavní akcí je ples, který byl 3. ledna. Účast jako vždycky hojná," říká starosta sboru, založeného v roce 1352.

Pravidla soutěže Dobráci rokuProjekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci se středočeskými regionálními Deníky a Pražským deníkem potrvá do konce příštího června, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun.

Každý týden se tým ČRo-Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypraví do jednoho 
z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů ve středních Čechách a v regionech Praha západ a Praha východ. V pátek po 14. hodině si na vlnách ČRo Region 100,5 případně 100,7 FM poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů.

Reprízu naladíte v neděli po 14. hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.

Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční 14. hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také ve 14 hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel. číslo 90 011 04, zprávu pište ve tvaru: DOBRACI (mezera) název sboru. Cena jedné SMS jsou 4 koruny.

Podrobnosti hledejte na webu: www.dobraciroku.cz.