Hasičská zbrojnice vypadá jako ze škatulky. Na omítce je letopočet 1936, což je rok, kdy byl sbor založen. V průčelí si nejde nevšimnout cedulky, na níž si můžeme číst, že zbrojnice byla opravena po ničivém orkánu Kyrill v roce 2007, kdy padlý strom zcela zdemoloval střechu. A také jsou tu jména těch, kteří rekonstrukci nejvíc podpořili.

Budova obecního úřadu je jen pár kroků od tohoto pěkného hasičského zázemí. Starosta Prosenické Lhoty Petr Červenka má ke zbrojnici cestičku pořádně vyšlapanou, protože je zároveň velitelem místních hasičů. Byl to právě on, kdo sbor dobrovolníků z Prosenické Lhoty do soutěže přihlásil.

Každý pátý v obci je hasič
„Členů máme celkem 81, z toho je 22 žen. Na soutěž v současné době stavíme tři družstva – muže, ženy a muže nad 35 let," bilancuje starosta hasičů Jan Čížek a přidává trochu matematiky: „Když k našim hasičům připočteme třicet dobrovolníků z naší osady Suchdol, kde mají také sbor a porovnáme to s počtem obyvatel obce, kterých tu žije kolem pěti set, tak vychází, že přibližně každý pátý náš obyvatel je hasič."

Nejcennější pohár přivezly ženy
„V současné době se účastníme jen okrskové soutěže, kterou buď sami pořádáme nebo na ní někam jedeme. Před ní cvičíme tak dva týdny. Ale v minulých letech jsme absolvovali deset až dvanáct soutěží a makali jsme na sobě téměř celý rok. Teď máme dobrý potenciál mladých lidí, jen je musíme podchytit," uvažuje velitel hasičů Červenka. O tom, jak si vedli dobře svědčí lesknoucí se poháry, které vyplňují několik polic. Vítězných trofejí je rovných 146! „Nejcennější jsou dva za vítězství v Brdské lize našich děvčat v roce 2005 a 2006. Úplně tím ´nej´ je pohár, kdy se naše hasičky probojovaly na mistrovství České republiky v roce 2006. Celkově sice byly dvanácté, ale získaly třetí místo za požární útok, což je královská disciplína požárního sportu."

Hasičárna je útulná s dobře vybaveným barem. Venkovní teploty se 24. listopadu pohybují pod nulou, uvnitř příjemně sálají kamna. Jan Čížek ale nepopírá, že častěji než tady se scházejí v hospůdce. „Je to tak jednou týdně, někdy i častěji," upřesňuje, kde dávají hlavy dohromady a kde plánují, co podniknou. Většina z toho, co vymyslí, se také v sále hospody odehrává.

Masky při masopustu mění
Hasiči v Prosenické Lhotě podobně jako v jiných místech republiky hýbou kulturním a sportovním životem obce. „Finančně nejlepší je pro nás lednový hasičcký ples. Ten příští bude 23. ledna, začíná ve 20 hodin a hraje nám oblíbená kapela Čejka band," avizuje Petr Červenka. „Tradicí je také masopustní průvod. Masky měníme, já jsem šel například už za Rumcajze, za řezníka nebo za vojáka," vzpomíná Jan Čížek. Petr Červenka se prý nejlépe cítil v masce Hurvínka, ale také si prý oblékl jako skotský voják sukni a líbil se coby Dědeček Hříbeček. Místostarosta sboru Ladislav Krejčí prý kostým nemění – chodí rok co rok za Smrťáka. Z dalších oblíbených akcí připomene „pálení čarodějnic" 30. dubna, kdy oheň nehoří na nějakém vršíčku v okolí, ale před hasičárnou, aby to k prasátku, které při té příležitosti opékají na rožni, neměli daleko. „Na tuto akci se schází celá vesnice," poznamenává Červenka. V kalendáři hasičů má trvalé místo sobotní pouťová zábava a hned následující den fotbálek, kdy proti sobě nastoupí mužstva svobodných a ženatých hráčů. Letní Lhotecký pětiboj, což je soutěž v netradičních disciplínách, bývá na přelomu července a srpna. „Letos už byl 17. ročník. Začínali jsme vodními soutěžemi, přešli jsme na suchozemské a ty se snažíme měnit. Stabilní bývá co nejrychlejší vypití půllitru piva," podotýká Červenka. „Znovu jsme oživili soutěž, při které se plachta natře mazlákem a vítězí ten, kdo na pružném laně nejdále doběhne," přibližuje další druh klání. Velitel hasičů připomíná, že myslí i na děti – pořádají pro ně ročně několik akcí. „Na jaře je to dětské maškarní, před prázdninami nebo hned na jejich začátku dětský den plný soutěží a odměn… Mikulášskou nadílku v sále pohostinství jsme letos připravili na sobotu 28. listopadu. V neděli 29. listopadu u naší mateřské školky plánujeme rozsvícení vánočního stromu, kde program připravují děti. Dospělí přitom popíjí grog a svařené víno. Je to povedená akce, vloni na ni přišlo kolem stovky lidí," usmívá se Červenka.

Proseničtí sbírají české rekordy
Prosenická Lhota je místem, kam vysílá pelhřimovská agentura Dobrý den často svoje komisaře, aby dohlédli na regulérnot pokusů o český rekord. Vždy je v pojídání něčeho a kromě největších jedlíků z regionu se jednotlivých ročníků účastní také nejznámější čeští otesánci Kamil Hamerský a Miroslav Helebrant. Z šestnácti ročníků přizvali zástupce agentury Dobrý den jedenáctkrát, ale zápisů do české guinnessovky dosáhli víc. Petr Červenka vysvětluje: „Máme jich dvanáct, protože vloni jsme obdrželi jeden navíc při letní oslavě 650 let naší osady Prosenice, kdy jsme uspořádali soutěž místo v hodinovém tak v půlhodinovém limitu. Soutěžící pořádali sekanou, stejně jako při prvním ročníku, kterou to všechno začalo. Přitom nám byl předán ještě certifikát za nepřetržitou řadu rekordů během deseti let." V čerstvé paměti mají hasiči ještě poslední soutěž, kdy si jedlíci pochutnávali 21. listopadu na karbanátkách. „Vyhrál Kamil Hamerský, protože Miroslav Helebrant se nakonec nedostavil. Mysleli jsme si, že se Kamil bez hlavního konkurenta bude šetřit, ale v hodinovém limitu snědl 21 karbanátků, což bylo 2,90 kg masa," řekl k výkonu Červenka. Podotkl, že se celkem letošního ročníku účastnilo 17 závodníků, žádná žena se tentokrát nepřihlásila. Z domácích borců byl na třetím místě Aleš Vodňanský s 1,80 kg masa.
Hasiči přitom zavzpomínali na rok 2011, kdy o rekordech a činnosti dokonce vyprávěli v televizi v show Jana Krause. „Byla to legrace a z účinkujících jsme měli u diváků největší ohlas," říkají.

Zásahů je minimum, bohudík

„Nemáme cisternový vůz, ale dopravní vozidlo Avia Furgon 21FC, který je pochopitelně vybavený stříkačkou, máme k dispozici přívěsný vozík se stříkačkou, plovoucí čerpadlo, motorovou pilu, zásahový oděv. Pyšnit se můžeme historickou stříkačkou z roku 1936, kterou jsme před deseti lety zrenovovali k sedmdesátiletému výročí sboru," vypočítává vybavení Petr Červenka a zmiňuje se, že v příštím roce plánují na 27. srpna řádně oslavit 80 let SDH Prosenická Lhota.

„JSME DOBRÁ parta,“ tvrdí Radka Čížková o členech a členkách Sboru dobrovolných hasičů v Prosenické Lhotě.


Starosta hasičů Čížek říká: „Bohudík zásahů je minimum. Vyjíždíme především k zatopeným sklepům a pomáháme obci, když nás o to požádá." Jedním dechem však připomíná Kyrill, na jehož řádění nezapomenou. „Ve čtvrtek večer jsme připravovali tombolu na ples a když jsme šli spát, volal mi velitel hasičů Červenka, že je průšvih. Vypadalo to opravdu hrozivě a škodu jsme likvidovali hodně dlouho. Ale i tady snad trochu platí, že všechno zlé je pro něco dobré. Hasičárna je hezčí než dřív," usmívá se Jan Čížek.

Zahrát by chtěli hasičskou hymnu
A jakou písničku by dali hasiči z Prosenické Lhoty zahrát všem posluchačům Českoho rozhlasu? V tom měli předem jasno. „Přece naši hasičskou hymnu," zazní sborově. „Jmenuje se Prosenická a je v běžném repertoáru skupiny Čejka band. Pochází z roku 2001. Napsal nám ji Petr Čejka na základě textu, který jsme mu dali jako podklad. Je perfektní. O pět let později jsme ke skladbě natočili i klip. Je to tak známá hasičská píseň, že hodně sborů z České republiky ji používá a upravuje si do ní jen jméno svojí obce," vysvětluje Petr Červenka.

A proč by měli posluchači Českého rozhlasu a čtenáři Deníků posílat hasičům z Prosenické Lhoty svoje hlasy? „Jsme dobrá parta. Když se někomu něco nepovede, tak ho podpoříme a když má radost, tak jí společně sdílíme," říká hasička Radka Čížková. Marie Břeňová

Pošlete co nejvíce SMS ve tvaru DOBRACI PROSENICKÁ LHOTA na číslo 900 11 04. POZOR! Hlasy pro hasiče z Prosenické Lhoty posílejte do pátku 4. prosince 2015 do 15 hodin. Počet SMS 
z jednoho telefonního čísla není omezený.


Projekt Českého rozhlasu Region 
ve spolupráci se středočeskými 
regionálními Deníky a Pražským deníkem potrvá do konce června příštího roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun. Každý týden se tým ČRo Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypraví do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů ve středních Čechách a v regionech Praha-západ a Praha-východ.

V pátek po patnácté hodině si na 
vlnách ČRo Region 100,5, případně 100,7 FM poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů. Reprízu naladíte v neděli po patnácté hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení. Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční patnácté hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v patnáct hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel.číslo 900 11 04, zprávu piště ve tvaru: DOBRACI (mezera) název sboru. Cena jedné SMS jsou 4 koruny. Podrobnosti o soutěži najdete na webu: www.dobraciroku.cz.