„Pochopitelně jsme netušili, co nás čeká, ale dali jsme se do toho,“ řekl jeden z hasičů Jan Haken. „Stříkačku jsme kompletně rozebrali, obrousili, nastříkali a dali zase do kupy. Je v perfektním stavu, z 95 procent původní a provozu schopná. Strávili jsme na tom přes dva tisíce brigádnických hodin. Při tom jsme v zastrčeném kumbálu našli dvě vyřazené stříkačky PS 8 z roku 1957 a PS 12 z roku 1969,“ zavzpomínal.

Protože mají ve sboru také kroužek malých hasičů, tak se loni rozhodli PS 12 zprovoznit a užívat jako sportovní mašinu pro děti. Opravami strávili téměř tisíc hodin.

Poslední stříkačka bude v porovozu v létě

V zimě letošního roku přišla řada i na poslední stříkačku PS 8. Původně byla v provozu u Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Běřín. Po jeho zrušení přešla do Jinců. Po prohlídce stříkačky dospěli hasiči k názoru, že by mohla být po opravě plně funkčním veteránem.

Nyní je stříkačka kompletně rozebraná, probíhá její čištění, odrezování a prohlídka funkčnosti dílů. Po zkušenostech s opravami PS 12 si dokáží hodně věcí opravit sami.

Stálá parta jsou čtyři lidé, ale někdy se na opravě podílí až deset lidí. „Pokud vše půjde bez problémů, chtěli bychom být hotovi v polovině roku. Stříkačka bude zařazena k běžnému používání, čerpání vody a dalším potřebám SDH Jince,“ dodal Jan Haken.

Budova na náměstí Msgre. Korejse v Příbrami, ze které by mělo hasičské muzeum vzniknout.
Hasiči chtějí v Příbrami založit muzeum