Když z ampliónu zaznělo, že celkově třetí na mistrovství republiky v požárním sportu skončily reprezentantky Středočeského kraje, v táboře líchovské výpravy propukla nepopsatelná euforie. V novodobé historii se nikomu z příbramského okresu ani středních Čech nepodařilo prosadit v celkovém pořadí na stupně vítězů. „Myslím, že tenhle výsledek se už nikdy opakovat nebude," neskrývala slzy dojetí líchovská tahounka Petra Vystydová a sháněla se narychlo po šampanském, kterým by s parťačkami senzační úspěch oslavila.

Pro Sbor dobrovolných hasičů Líchovy to byl v jihomoravské metropoli šampionát snů. Nejenže měl na něm dvojnásobné zastoupení v podobě družstva mužů i žen, ale domů se vracel s bohatou sbírkou 24 cenných kovů. Líchovské hasičky totiž kromě historického bronzu za celkové umístění vybojovaly stříbrné medaile v požárních útocích a zahanbit se nenechali ani jejich mužští kolegové, kteří skončili v královské disciplíně třetí. „Jde o největší sportovní úspěch hasičského sboru v Líchovech. Na mistrovství republiky odjížděli s většími ambicemi kluci, kteří bohužel nezvládli ovály, ale náladu si spravili v požárních útocích. Naopak holky celý šampionát podávaly výkony někdy až za hranici svých možností, za což byly odměněny třetím místem celkově a druhou příčkou v královské disciplíně," zářil spokojeností starosta SDH Líchovy František Čermák. Ten byl zároveň i vedoucím líchovské výpravy, která včetně neúnavně povzbuzujících fanoušků čítala 54 členů.

„FIALKY“ na stupních vítězů dekoroval předseda vlády Bohuslav Sobotka. Zdroj: archiv SDH Líchovy

Líchovská ekipa vyrazila do Brna už ve čtvrtek, aby se v pátek mohla seznámit při trénincích s plochou útulného stadionu a večer se zúčastnila slavnostního zahájení mistrovství republiky v historickém centru města na Náměstí Svobody, kde předtím proběhla soutěž profesionálních hasičů na věžích. I v ní měly Líchovy svého zástupce Jakuba Čermáka, který při své premiéře skončil v poli poražených.

V sobotu se rozběhly za parného počasí i soutěže dobrovolných hasičů. Líchovští muži sice na poslední chvíli museli řešit absence zraněného Jiřího Hermy a Víta Hanuse, přesto dali dohromady silnou sestavu. Proto vládly v jejich táboře po sedmé příčce v bězích na 100 metrů překážek mírné rozpaky. Nejlepším z Panterů byl hostující Jan Vyhnánek z SDH Uhlířské Janovice, jenž stlačil svůj osobní rekord o pár setin pod 17 vteřin. „Stovky nedopadly nic moc. Téměř každý z nás měl ve výkonech rezervy a proto jsme s výsledkem nemohli být spokojeni," glosoval vystoupení líchovských hasičů jeden z nich, Radek Míka. To Fialkám, jak se jejich ženským protějškům kvůli barvě dresů přezdívá, brněnská dráha svědčila. Tři z nich si zaběhly osobní maximum, což znamenalo šesté místo. „Každá z nás běžela na hranici svých možností, i když já osobně nejsem ze svého času nadšená," připustila Petra Vystydová jisté rezervy, ale jinak mezi líchovskými ženami vládla spokojenost. 

Druhou sobotní disciplínou byly štafety na 4x 100 metrů, které se pro Pantery změnily v noční můru. Obě sestavy, jak béčko (Petr Zetek, Lukáš Hanus, Marek Švec, Marek Janoušek), tak áčko (Radek Míka, Jan Vyhnánek, Aleš Hořický, Tomáš Fiala) byly diskvalifikovány. A obě ze stejného důvodu, když na posledním úseku spadl finišmanům hasící přístroj. To mrzelo především u lepší ze štafet, která dosáhla času těsně pod minutu, což by znamenalo pátou pozici v disciplíně. „Je to sport, nikdo z nás z toho tragédii nedělal, ale nesmí se to opakovat. Večer jsme vyrazili vyčistit si hlavu na hasičskou párty u kolejí," podotkl Míka k nezdaru líchovských štafet mužů.

V mnohem veselejší náladě mířily na večírek Fialky, jejichž elitní kvarteto Markéta Chocholoušková, Věra Bažantová, Petra Vystydová a Klára Adamovská časem 64,64 vteřiny obsadilo čtvrtou příčku, což po sobotě v součtu znamenalo pro ženy Líchov pátou pozici. „Se štafetami vládla spokojenost, i když nás trochu mrzela ta bramborová medaile. Ale k bronzu ze štafety jsme měly daleko. Běželo se nám dobře, protože holky před námi svým časem zajistily solidní umístění," pochválila Vystydová druhou štafetu (Klára Hulínská, Nela Černá, Kamila Sirotková a Andrea Marešová), která zaběhla čas 68,34. „Po sobotě jsme měly zaděláno na super výsledek, a tak jsme chvíli váhaly nad účastí na večerní párty, ale ta na rozdíl od krajského finále ve Vlašimi proběhla v poklidu. Ve dvě jsme všechny spaly," ujišťovala tahounka líchovských hasiček.

Šampionát vyvrcholil v neděli královskou disciplínou, požárními útoky. Při nich si líchovští muži i ženy prožili pořádné nervy. Panteři (Radek Míka, Marek Švec, Patrik Švec, Lukáš Hanus, Tomáš Fiala, Petr Janský a Marek Janoušek) po prvních pokusech vedli časem 28,17, ale druhý nezvládli a pak už jen bezmocně sledovali počínání soupeřů. Nejprve je překonal Zbožnov, po nich vítězné Dalovy, ale ve hře ještě zůstávalo dalších 6 týmů včetně favorizovaných Žebnic, kterým pořadatelé umožnili opakování pokusu. Když na časomíře po jejich útoku naběhl čas 29,15, začali se Líchovští roztroušení po stadionu radovat. „Nevěřil jsem, že skončíme tak vysoko. Z mého pohledu nebyl náš první útok dobrý, protože na medaili jsou potřeba většinou časy kolem pětadvaceti vteřin, ale na stadionu panovaly velice špatné podmínky. Hodně foukalo, takže všichni prostříkávali," oddychl si po posledním pokusu Míka, jehož družstvo se díky třetí příčce z útoku vyhouplo na sedmou pozici celkově, v což po neúspěchu ve štafetě už nikdo nedoufal.

Líchovské družstvo žen ve složení Kateřina Boučková, Kristýna Krejčová, Věra Bažantová, Petra Vystydová, Klára Adamovská, Markéta Chocholoušková a Andrea Marešová připravilo svým příznivcům další infarktový zážitek. V prvním pokusu bylo totiž diskvalifikováno. „Jestli jsme si v něčem věřily na úspěch, byl to útok. Kromě zraněné Lucky Švecové jsme do něj šly v sehrané sestavě, což se promítlo v druhém pokusu," tvrdila Petra Vystydová po čase 26,84, kterým se Fialky v královské disciplíně zařadily na druhou pozici. V napětí pak kvůli medaili z celkového pořadí mistrovství republiky žily až do konce, než mohly před svými fanoušky předvést děkovačku. Na stupních vítězů je pak dekoroval předseda vlády Bohuslav Sobotka. „Řada lidí požární sport zpochybňuje, ale kterému sportovci se poštěstí, aby mu medaile předával premiér," upozornil starosta SDH Líchovy na vzrůstající společenský význam klání dobrovolných hasičů. Miloš Krátký