„Domácí vzhledem k nedostatečnému prostoru dělali, co mohli a nakonec dopadlo pořadatelství pozitivně. Hlavně zde padl nový rekord Brdské ligy, který se na rychlé dráze přímo nabízel," popisuje radní Brdské ligy Stanislav Tichý.

Ještě před začátkem byly přeměřeny a zkontrolovány obě dráhy zástupci rady Brdské ligy a šlo se na úvodní nástup, kterého se zúčastnilo solidních 27 družstev ( 9 týmů žen a 18 družstev mužů). Ten ozdobila Hymna ČR v podání jedné z domácích soutěžících. Po ní všechny přivítal starosta i velitel sboru, došlo na rozlosování pořadí pro základní kolo a mohlo vše opět začít.

V základním kole se v mužské kategorii nejvíce dařilo SDH Sloup (15,11 s.), před SDH Jablonná (15,34 s.) a SDH Líchovy (15,53 s.). V ženské kategorii si nejvýhodnější postavení před play off zajistily ženy SDH Radětice (18,52 s.) před SDH Líchovy (18,90 s.) a domácími SDH Zalužany (19,20 s.).

Ještě v základním kole se ovšem vyskytla komplikace pro domácí sbor. Měl totiž výjezd k vážné dopravní nehodě poblíž Zalužan, která měla tragický následek.

V play off, které začalo po tradiční přestávce, udělal domácí sbor všem svým příznivcům jistě velkou radost. V kategorii mužů se totiž Zalužany (15,69 s.) dostaly až do finále, kde ale podlehly vynikajícímu SDH Sloup (14,96 s.). V souboji o třetí místo byly úspěšnější Kotenčice (15,47 s.) těsně před SDH Namnice (15,73 s.).

V kategorii žen byla situace podobná. Domácí ženy ze Zalužan (20,55 s.) totiž postoupily také do finále, ve kterém se ale musely sklonit před uměním žen SDH Líchovy (18,96 s.), které nejen že vytvořily v Zalužanech nový rekord Brdské ligy ( čas: 17,14 s.!!! ), ale dokázaly i obhájit prvenství v celkovém pořadí Brdské ligy – v tomto ročníku již nemohou být bodově předstiženy. Třetí místo vybojovaly ženy z Petrovic (18,89 s.) v souboji s ženami z SDH Radětice, které bohužel zakončily své účinkování neplatným pokusem.
Na závěrečném vyhlášení byli oceněni, jak je již tradicí, nejrychlejší proudaři dne. V kategorii žen to byla Kristýna Krotilová (SDH Líchovy ) v čase 16,91 s. a v kategorii mužů Jakub Čermák (SDH Líchovy ) časem 14,44 s.

Průběh Brdské ligy se po tomto kole v celkovém pořadí opět zdramatizoval.

V mužské kategorii je sice o vítězi rozhodnuto – Radětice (146 b.) obhájily s předstihem triumf z roku 2011, dále už je ale tabulka vyrovnaná. Následují Líchovy (95 b.), Sloup (92 b.), Chotilsko (80 b.) a Zalužany (79 b.). Mezi těmito týmy se rozhodne, kdo doprovodí Radětice na stupně vítězů.

V ženách je o vítězkách také rozhodnuto – Líchovy (116 b.) obhájily taktéž loňské celkové vítězství, druhý je zatím Sloup (88 b.), třetí Radětice ( 78 b.) a v závěsu je již i Chotilsko (67 b.).

Je tedy vidět, že se máme před posledním kolem, které se koná 15. září v areálu Valcha v Chrástu u Březnice na co těšit. Tímto zveme všechny fanoušky hasičského sportu na finále Brdské ligy, které letos pořádají SDH Namnice.

Stanislav Tichý