"Říha byl podle mého názoru vůbec nejlepším hráčem celé první ligy. Je to hráč s obrovským potenciálem, který nám jako obránce pomůže jak svým ofenzivním laděním, tak důrazem v defenzivě," prohlásil loni tehdejší generální manažer Boleslavi Luděk Bukač mladší na adresu Říhy, který měl za sebou životní sezonu v Jihlavě. Nejen, že dal rekordních 20 gólů (víc žádný obránce v historii I. ligy nikdy nevstřelil), ale přidal i 22 asistencí a bránil výborně. Vstřelil i zlomový gól Dukly v baráži, který ji po letech poslal aspoň na sezonu do nejvyšší soutěže.

V Boleslavi se už Jiří Říha tolik neprosazoval, v základní sestavě by to měl těžké. I proto ho vedení klubu uvolnilo do Kladna, které obranu chtělo posílit a zejména bek do přesilové hry mu scházel.

Boleslav bude v obraně sázet na osvědčené Hanzlíka, Kotvana a nově reprezentanta Pláňka (přišel z Hradce), v kádru má i Dlapu, Emingera, Bernada, Němečka či Kurku. Kladno přišlo po sezoně o Šticha (Chomutov), Štindla (Jihlava), ale kromě Říhy přivedlo v úvodu sezony odchovance Zajíce, minulý týden Kanaďana Nashe a reálný je i příchod velezkušeného amerického obránce Jamese Wisniewskiho. Ten má přes 500 zápasů v NHL a reprezentoval USA letos na olympiádě. Wisniewski by se ale k mužstvu připojil zřejmě až na podzim.

HC Energie v zeleném hostila Kladnolukáš cikánek
Generálka nevyšla, Rytíři ve Varech padli