„V letech 1947 – 1992 se Čechoslovákům podařilo vybojovat titul mistra světa šestkrát, z toho třikrát v Praze. Česko zatím na Mistrovství světa v hokeji získalo šest zlatých medailí plus zlato z Olympijských her v Naganu. Slovensko má jedno zlato. Já mám puky ze všech těchto akcí. Jen v případě zlatého úspěchu z let 1947 a 1949 jde o repliky. Tehdy se totiž hrálo s obyčejnými černými puky, ty potištěné se speciálním logy se začaly dělat až později,“ vzpomíná na největší hokejové úspěchy Pokorný.

Hokejový Fantomas Vasil Simkovič.
Nejslavnější fanoušek. Už jsem byl pozván i za hráči na hotel, říká Fantomas

Těšil se i na letošní mistrovství, kam samozřejmě vyrazil fandit a doufá, že se mu i podaří opatřit si další černý suvenýr do sbírky.

„Je škoda, že se našim už moc nedaří. Zlato cinklo naposledy v roce 2010. Přitom si myslím, že český hokej má na víc, než jen obsazovat páté až osmé místo,“ dodává Pokorný.

Vzácnost z Colorado Springs

Při rozhovoru zaznělo také jméno kamaráda Pavla Křížka, který dřív dělal maséra hokejové reprezentace. Pokornému vozil puky z akcí z celého světa. Prý nikdy nezapomněl a bez jeho pomoci by sbírka nebyla tak cenná. Občas ale napomůže náhoda a dá se získat rarita. Třeba jako puk z mistrovství světa v roce 1962 v Colorado Springs.

Puky pro hokejové mistrovství světa v Bratislavě a Košicích 2019
Od lejna k pryži. České puky mají na MS mimořádnou péči, relaxují i v mrazáku

„V té době byla postavena Berlínská zeď a celý Východní blok americké mistrovství bojkotoval. Puky z této akce jsou vzácné, vyráběly se v USA a všechny tam zůstaly. Já jsem jeden objevil před několika lety na Aukru. Udělal jsem si radost pod stromečkem. Je vidět, že ten puk opravdu hrál,“ uzavírá Pokorný.

České puky jsou ve světě pojmem:

Mistrovství světa v hokeji 2019.Zdroj: Deník

Brankář českého týmu Patrik Bartošák.
Otázka před čtvrtfinále: Bartošák, nebo Francouz? Říha má nelehký úkol
Nejpopulárnější čeští hokejoví reprezentanti dle sociálních sítí
Bez sociální sítě to (ne)jde. Voráček by mohl školit, zato Řepík je nepolíbený