Jednoznačně platí, že pro chudé hokej není. V Čechách se těžko přiblížíme některým zámořským projektům, které právě na chudinu a rizikové skupiny míří a nabízí jim ledy i vybavení zdarma. Známý je třeba příklad Američana Glena Metropolita, který ze životního dna, kdy se jako malý potloukal po ghettu, díky pomoci okolí vystoupal až do NHL. 

U českých dětí platí, že pokud mají oba fungující rodiče, není pro něj hokej nedostupnou záležitostí. V začátcích vás hra vašeho potomka vyjde na pár tisícovek, v předdorostenecké kategorii však už na 40 tisíc ročně. I to většina utáhne, byť tomu rodina musí kolikrát něco obětovat, ať už letní nebo zimní dovolenou. 

„Navenek to může vypadat, že náklady na hokej jsou vysoké, ale ve skutečnosti je cenově dostupný pro většinu rodin. V porovnání s ostatními sporty vyjde stejně, v některých případech dokonce levněji,“ řekla Deníku při jeho průzkumu Šárka Čermáková z Kolína.

Příbramská Hana Roubíčková přidává, že hokej je spíš časově náročný než nákladný. „Je dražší než například plavání, ale určitě nepatří mezi nejdražší. V poměru, kolik trenérů je na ledě a kolik času dětem dávají, si nemyslím, že jde o drahý sport. Spíš jde vždy o čas rodičů, kteří musí hledat možnost, jak spojit své zaměstnání a tréninky mladých hokejistů včetně víkendů,“ myslí si.

Jaromír Jágr
Poplach na zimáku. Místo Jágra vyrazil na led nezvaný host

Inu, co dříve zajistily babičky a dědové, dnes v drtivé většině přechází na rodiče. Doprovází děti na tréninky, jezdí s nimi na zápasy. Benzin na dopravu je další položkou v rozpočtu, nicméně ten rodiče často tolik neřeší, berou ho automaticky. „Jezdí ti rodiče, kteří chtějí. Je ale fakt, že jich je většina. Jinak kluci mají dopravu na utkání zdarma klubovým autobusem,“ podotýká Kateřina Daníčková z Kladna. 

Přejděme k základním položkám investičního programu rodičů. Klubové příspěvky se pohybují kolem tisícikoruny, na tom se shodli rodiče prakticky z celého kraje. Vše lehce převyšuje Mladá Boleslav, ale musíme brát v potaz, že se jedná o okres s nejnižší nezaměstnaností a nejvyšším průměrným výdělkem v kraji. 

Třeba další elitní středočeský klub z Kladna nabízí přívětivé podmínky, zaplatíte tisícovku. Ať už je vaše ratolest zařazena do kteréhokoliv ze zdejších dvou součinně fungujících oddílů – HC a PZ. V menších klubech je to často ještě nižší částka. V Kolíně osm tisíc ročně, v Nymburce a Příbrami (tam podle stáří dítěte) šest tisíc. Nejlevněji se zdá být v Kutné Hoře a Rakovníku, to jsou opravdu malé kluby. Sršni vybírají jen 3500 korun za rok a pokud chodí na hokej sourozenci, platí jen jeden z nich. 

V PRAZE JE DRAZE

Ale třeba berounská Jana Skoupá vozí syna Mikuláše na pražskou Slavii, a tady už jsou podmínky tvrdší. Jen základní sazba příspěvků jde na 2000 korun měsíčně. „Chodí tam i do sportovní školy v Edenu, což trochu usnadňuje tréninky, protože mu navazují na školu a není problém s uvolňováním z vyučování, když někde hrají,“ vysvětluje, proč syn přešel od Medvědů do klubu, o němž se v souvislosti s trenérem Vladimírem Růžičkou napsalo dost zlého. Nicméně mládež má stále na elitní úrovni. 

Macíkovi z Brabce se v osmé etapě Dakaru opět dařilo
Konec oslav a hurá do práce! Martin Macík a Jan Brabec zahájili přípravu

TRÉNINKY I S HVĚZDAMI

Dostat dítě na elitní úroveň, to je přání mnoha rodičů. Obětují mu maximum a ve velké míře nechtějí dětem odpírat ani nadstavbu. Tou jsou v mládežnickém hokeji speciální tréninky s odborníky. Nejčastěji se jedná o letní kempy pod hlavičkou hvězdných hráčů, vedou je však spíše trenérští odborníci. 

Tyhle tréninky jsou ovšem placené. „Ceny se pohybují od tří stovek za hodinu, přesto tyhle akce objíždí spousta rodičů,“ říká boleslavský Martin Kolařík a podle příbramské Hany Roubíčkové může jít i o položky mnohem vyšší, třeba 500 až 1500 korun za hodinu. „Záleží, jak rodiče ke sportu přistupují a jaké mají finanční možnosti. Když vidí svého mladého hokejistu v NHL a chtějí tomu dát vše, platí i tyhle částky a to klidně až dvakrát týdně,“ překvapuje. 

Nicméně platí, že hokej bude v zásadě tak drahý, kolik do něj chcete investovat. Problémem je, že hokejových soutěží není mnoho, a když se neprocpete při přechodu z juniorky do správného mužského týmu, kariéra vašeho dítěte je většinou u konce. Tenhle osud potkal v Čechách tisícovky rodičů.

NEJDRAŽŠÍ JSOU BRUSLE A HOKEJKY

Položka za oblečení dítěte na hokej je další zásadní sumou kompletního rozpočtu. Opět se dost liší podle kvality výzbroje a výstroje, ale také podle stáří dítěte. Obecně totiž platí, že díky podpoře Českého svazu ledního hokeje rodiče začínajících špuntů neplatí za věci téměř nic, dostávají je půjčené. Leckdy až do třetí třídy. Jenže pak se náklady zvyšují. 

Nejdráž přijdou brusle a hokejky, kvalitní stojí několik tisíc. Prvňákovi vydrží hůl i dva roky, dorostenec jich ale může zlomit několik za sezonu. Přitom kvalitní kompozitovou (s výměnnou čepelí) pořídíte i za víc než tři tisícovky. 

A brusle? Minimálně jedny ročně koupit také musíte, dítě roste. Někdy dokonce tak rychle, že mu ani dvoje boty na sezonu nestačí. 
„Synovi Markovi zatím noha roste přiměřeně, obuv mi tak vyjde mezi třemi a čtyřmi tisíci za rok. Někteří rodiče mají méně štěstí, svým ratolestem musí kupovat dva i tři páry ročně, hlavně když jdou do puberty,“ vysvětluje Kateřina Daníčková. 

Někteří rodiče volí nákup použité výstroje včetně bruslí. Ale zdaleka ne každý. Přece jen si každý kluk vyšlápne nohu jinak a v bruslích potřebujete dokonalé pohodlí. 

Videosouhrn 15. března 2018
Studentské protesty, Československé jaro 2018 a 126 km/h v obci: videa dne

NÁKLADY STOUPAJÍ S VĚKEM

Kromě hokejek a bruslí je nutné opatřit chrániče nohou, kalhoty, vestu, rukavice, nákrčník, spodní prádlo i helmu. „Nás to na začátku sezony vyšlo na šestnáct tisíc,“ vypočítala Jana Skoupá, jejímuž synovi je nyní třináct let. 

Kolínská Šárka Čermáková u mladšího potomka vyndala z peněženky jen pět tisícovek. „Koupili jsme za tři tisíce výstroj použitou, ale byla vyšší kvality. Plus dva tisíce za brusle,“ nabízí srovnání a přidává, že pokud by se rodina rozhodla pro nákup nových věcí, vešli by se do osmi tisícovek. 
Opět jsme tak u toho, že na trhu je nabízena výstroj v mnoha cenových kategoriích, takže si každý může vybrat, kolik chce investovat. 

Buď jak buď, peněz spolyká hokej pořád ještě dost. Rodiče platí po stokorunách měsíčně příspěvky do kabiny, určené na provozní náklady jako třeba broušení bruslí, strečink, obědy po turnajích. Většina týmů vyráží během jara či léta na soustředění, to je dalších pět tisíc. Nepovinné bývají náklady na nákup společných souprav, ale odmítne málokdo z rodičů. 

Co na to říkáte vy? Dali byste své dítě na hokej? Vidina, že se jím bude živit, je přece malá. Nebo si vystačíte s tím, že u hokeje získá váš potomek obratnost, statečnost, sílu? Respekt a úctu ke spoluhráči i protihráči? Že se naučí jednat s autoritou nadřízeného? 

Pak neváhejte, ve středních Čechách se hokej hraje na tolika místech, že si stačí jen vybrat podle bydliště.

Ilustrační foto.
Bude to klouzat, hodně klouzat, varují meteorologové