Vítězná vlna, na které se Bruslaři v předešlých třech kolech vezli, dostala trhlinu. Necelé dva týdny staré vítězství na ledě zástupce z Kolínska pozbylo platnosti. Místo něj přibyla na konto Boleslavi úředně přiznaná porážka 0:5. Důvodem byl start devatenáctiletého Miroslava Litery. „Neměl oprávnění za klub nastoupit z důvodu limitovaného transferu v Německu,“ citoval ortel STK její předseda Jakub Král.

Poněkud zapeklitější případ porušení řádů odhalilo testování digitální varianty zápisu o utkání před následným duelem Boleslavi (s Poděbrady). Hráč měl sice na první pohled v pořádku registrační průkaz, který před zápasy běžně kontrolují rozhodčí, ovšem podle Krále si klub na registračním oddělení nevyřídil ukončení transferu platného v Adendorferu až do konce května 2019.

V utkání s Žabonosy, do kterého hráč nastoupil poprvé od předčasného návratu z německé regionální ligy (4. nejvyšší), rozhodčí neměli šanci problém odhalit. Hráč nastoupil na svůj původní registrační průkaz. „V případě hostování do zahraničí nový průkaz vydává příslušný svaz, a stará registrace tak zůstala u hráče nebo klubu,“ objasnil Král, proč nedošlo na postup obvyklý při přesunu mezi českými kluby, to bývá nový průkaz vydáván pouze na základě vrácení starého.

I když kontumační výsledek nepříjemně zasáhl do závěrečných bojů o play-off i neúčast v baráži, mohlo být podle šéfa STK i hůř. „Bylo štěstí, že se elektronický zápis v rámci utkání Mladé Boleslavi zkoušel již tento víkend. Mohlo se také stát, že bychom museli kontumovat mnohem více utkání,“ upozornil Jakub Král.

Ilustrační foto.
Sršni přepustili barážový flek, žabáky trestali za každý faul

Zaváděný systém by měl podobným prohřeškům a následným trestům napříště zcela předcházet. Zaručuje to jeho napojení na registrační systém, který ověřuje oprávněnost startu hráče v utkání.

Právě tento fakt je považován za jednu z nejzásadnějších předností elektronických zápisů. Jejich používání by mělo být ve všech soutěžích (včetně žákovských) povinné od nadcházející sezony. Středočeský svaz hodlá novinku fungující letos už ve druhé lize a některých jiných krajích naplno spustit při nadcházejícím play-off krajské ligy a v baráži o ni. V současnosti probíhá na stadionech zkušební provoz a proškolování činovníků.

„Vzhledem k množství klubů a utkání ve Středočeském kraji jsme zvolili postupnou testovací variantu s tím, že naostro u všech soutěží pojedeme až příští sezonu,“ upřesnil Jakub Král.

A jak tedy (snad) poslední kontumace tohoto typu promíchala tabulku? Boleslav si nově pohoršila o jednu pozici, z šestého místa aktuálně ztrácí šest bodů na čtvrtý Benešov. Žabonosy získaly zpět tříbodový náskok na znovu už poslední Kutnou Horu, s níž o víkendu prohrály. Navíc se přiblížily na dostřel i Bruslařům. Do konce základní části zbývají odehrát čtyři kola.

Kladno (v bílém) porazilo doma Benátky 5:1, tady ale hosté Petra Vampolu zastavili.
Výhru Kladna v derby s Benátkami sledovala i hvězda NHL