Co práce předsedy komise rozhodčích pro celý Středočeský kraj obnáší?
Je to práce, která zahrnuje vše od školení rozhodčích, přes řešení konkrétních situací ze zápasů, až po delegaci na utkání.

Co si má laik představit pod pojmem delegace na utkání?
Musí se udělat rozpis rozhodčích a toho, kdo co kde bude pískat. Ve Středočeském kraji je přibližně sto rozhodčích a o víkendu se hraje přibližně třicet zápasů. Na ty je musím delegovat. Musím přihlédnout k ekonomickým hlediskům, typu soutěže, obtížnosti utkání a zkušenostem jednotlivých rozhodčích. Za sezonu je to více než 1500 utkání.

A co když se stane, že není volný rozhodčí, protože mají někteří i svazové povinnosti?
Pak nastává žhavení telefonů a rozhoduje ochota kolegů, jestli odpískají i dvě nebo tři utkání v jeden den.

Staň se hokejovým rozhodčímUmíš bruslit? Baví tě lední hokej? Chceš být jeho součástí, i když ho přímo nehraješ? Chceš si přivydělat nějaké peníze? Staň se rozhodčím ledního hokeje. Zájemci, volejte na číslo: 775 349 880, nebo mailujte na: taschm@seznam.cz. Více informací na webu www.stredoceskyhokej.cz. Výzva se týká zájemců z celého Středočeského kraje!

Nemůže to pak ovlivnit jejich výkon?
Určitě ano. Projeví se únava. Nasazení nemůže být takové. Pakliže je to i dvakrát nebo třikrát za měsíc, nemůžeme se pak divit.

Kudy z toho ven?
Potřebujeme rozšířit základnu rozhodčích. To by pomohlo celému hokeji obecně.

Kdo je vhodný kandidát?
Nejlépe bývalí hráči ledního hokeje, kteří se neprosadili v seniorském věku, ale i ti, kteří skončili v mládežnických kategoriích. Ale samozřejmě se může stát rozhodčím každý, kdo umí trochu bruslit.

Co musí zájemce udělat pro to, aby se stal rozhodčím?
Musí absolvovat třídenní seminář, který letos proběhne v Mladé Boleslavi v termínu 26. – 28. srpna. Tam se probírají pravidla, pohyb rozhodčích na ledě. Pravidla a fyzická připravenost na bruslích se pak na konci ověřuje testem pravidel, bruslení a Cooprovým během.

Určitě to ale neznamená, že když toto někdo absolvuje, může automaticky pískat třeba muže nebo druhou ligu. Je to tak?
Začíná se od žákovských kategorií po boku zkušenějšího kolegy. Počtem odpískaných utkání člověk získá sebedůvěru i nezbytné zkušenosti. Pokud se tomu věnuje intenzivně, tak není vyloučeno, že už na konci první sezony si může odpískat i utkání mužů.

Všimla jsem si, že se v posledních letech objevuje na ledě v pruhovaném čím dál víc žen…
To je pravda. Nyní už to není výsada mužů, jak tomu bylo dříve. Kvalitními rozhodčími se můžou stát i ženy. Příznivci hokeje můžou znát Zuzanu Arazimovou (provdanou Svobodovou) z Prahy, která píská na čáře první ligu. V Kolíně taky pískala třeba Kateřina Ivičičová, která byla jako rozhodčí na olympijských hrách v Turíně.

TEREZA HÖLZLOVÁ