Do Sametové revoluce zbývaly tenkrát ještě více než dva týdny, když do Prahy přijeli hokejisté Sovětského svazu k přátelskému utkání proti československé reprezentaci. V jejím dresu tenkrát nechyběl ani Jaromír Jágr, tehdy sedmnáctiletý mladíček. Čechoslováci sice prohráli 1:2, ale kladenský rodák sklízel chválu. Takový byl začátek jedné velké reprezentační kariéry.

Jaromír Jágr v dresu kladenských Rytířů
Hokejista Jágr: Návrat do reprezentace? Leda jako nehrající kapitán

Ta brzy začala nabírat na obrátkách. S premiérovou trefou čekal Jágr jen do února následujícího roku, kdy pomohl porazit Švédy 4:3. To mu stále nebylo ještě ani osmnáct roků.

Klíčový rok 1990


Rok 1990 byl pro Jágra vůbec přelomový. Kromě prvního reprezentačního gólového zápisu si zahrál na svém premiérovém světovém šampionátu a hned z toho pro něj byla bronzová medaile. Jágr nastupoval většinou ve čtvrté pětce, i tak se během turnaje dokázal třikrát střelecky prosadit.

To bylo na přelomu dubna a května. Následovalo čtvrté místo v anketě Zlatá hokejka za vítězným Dominikem Haškem (anketu Jágr v následujících letech dvanáctkrát ovládl) a hlavně červencový podpis kontraktu s Pittsburghem Penguins.

David Pastrňák, hráč Boston Bruins.
Hurikán jménem Pasta. Bude atakovat Jágrův dávný rekord?

Tím se nastartovala Jágrova slavná zámořská kariéra, ta reprezentační se ale omezila. Přesto je v kariéře českého útočníka řada nezapomenutelných momentů v českých barvách.

Zlaté Nagano

Především samozřejmě slavné Nagano. Gól do sítě Američanů z Jágrovy dílny nasměroval Čechy do semifinále a o pár dní později i ke zlatým medailím z Turnaje století. Čtyři roky poté musel skousnout čtvrtfinálové vyřazení od Rusů, aby si znovu pověsil olympijskou medaili na krk v roce 2006 v Turíně. Přispěl k němu třeba nahrávkou na druhý gól Židlickému do sítě Rusů v zápase o třetí místo.

Jágrův čtvrtfinálový gól Američanům:

Zdroj: Youtube

Z mistrovství světa si pak kromě již vzpomínaného bronzu přivezl ještě další tři cenné kovy. O jeho zlomeném malíčku, s nímž dovedl český výběr ke zlatu, ví asi každý hokejový fanoušek. Byl i u zlatého šampionátu o pět let později a rok nato u bronzových medailí ze Slovenska. Jágr tehdy prakticky sám vyřadil hattrickem ve čtvrtfinále Američany.

Hattrick Jaromíra Jágra do sítě USA:

Zdroj: Youtube


Jágr musel ale vstřebat i několik reprezentačních neúspěchů. Především dva roky před Naganem, kdy český celek vyhořel na Světovém poháru. V roce 2004 pak na domácím MS Češi proplouvali bez potíží až do čtvrtfinále, kde ale, i po Jágrově tyčce v nájezdech, vypadli s USA. Sám Jágr si však na turnaji připsal devět kanadských bodů za pět gól a čtyři asistence.

Rozlučka v Praze

Když pak Čechům nevyšlo mistrovství světa v roce 2014 v Bělorusku, kde vypadli v boji o semifinále, ukončil Jágr reprezentační kariéru. Jak se ale později ukázalo, ne definitivně.

Nenechal si ještě ujít účast na domácím světovém šampionátu o rok později. A udělal dobře. České reprezentaci pomohl šesti brankami a třemi nahrávkami, po Jakubu Voráčkovi byl druhým nejproduktivnějším Čechem, dočkal se ocenění nejužitečnějšího hráče turnaje i místa v All Star týmu.

Jágrovy góly na mistrovství světa v roce 2015 v Praze:

Zdroj: Youtube

Jen medailová tečka chyběla. Parta trenéra Růžičky nestačila v semifinále na Švédsko a v duelu o třetí místo podlehla Finům. Tentokrát byl Jágrův reprezentační konec už opravdu definitivní. Ve 43 letech.

Jaromír Jágr (vlevo) v dobré náladě na stříačce New Jersey v zápase proti Pittsburghu.
Jágr přijde o další rekord. Kdo si vydělá v NHL víc než česká legenda?