Vánoční odpolední koncert o svátku sv. Štěpána je v Sedlčanech dlouholetou tradicí. Tentokrát v Kulturním domě Josefa Suka přesvědčila známá herečka posluchače o svých pěveckých kvalitách v pořadu Kouzelná hvězda.

Provedla je různými žánry – od koled a klasické hudby až po jazz a skladby z muzikálů. Zazněly zde skladby například od Leonarda Bernsteina, Franze Schuberta nebo od Charlese Gounoda. Yvetta Blanarovičová těsně před koncertem vyšetřila chvilku na rozhovor.

Co byste poznamenala ke koncertu Vánoční hvězda?
Vznikl díky spolupráci s vynikajícími muzikanty ze Slovenska a Maďarska. Základ tvoří členové mojí kapely a posílili jsme je o vynikajícího houslistu Marka Baloga, flétnistku Martinu Kostolanskou. Koncert je hodně kompaktní. Udělali jsme aranže starých českých barokních koled trochu jinak a také jsme zařadili největší muzikálové světové hity. V tomto seskupení, v němž vystupujeme v Sedlčanech, se představujeme letos premiérově.

Příbramsko zřejmě znáte zejména díky natáčení oblíbené pohádky Princezna ze mlejna, která se natáčela i na zámku Dobříš. Nebo k němu máte i jinou vazbu?
„Ano, na Dobříš vzpomínám. Ale já region poznávám také proto, že jezdím do Benešova na pravidelné soustředění mého občanského sdružení La Sophia, které se zabývá podporou sportovně a hudebně nadaných dětí z dětských domovů a sociálně znevýhodněných rodin. Máme v S-centrum v Benešově pravidelná soustředění, připravujeme různé sportovní turnaje a hudební aktivity. Prožila jsem tu téměř celé léto. Když jedu do tohoto kraje, mám pocit, jako kdybych jela domů.

Znáte osobně dětské domovy na Příbramsku – v Korkyni nebo v Solenicích?
Na pozvání jsem byla v mnoha dětských domovech, ale z časových důvodů nemohu poznat všechny a stejně tak nemohu pomoci všem dětem. Proto svoji pomoc zaměřuji na skupinu dětí s talentem.

Je pro vás konec starého a začátek nového roku hodně hektický nebo si dopřejete také pauzu?
Na to by vám jistě ještě lépe než já odpověděla moje manažerka Veronika Šimůnková. Po koncertu v Sedlčanech mám tři dny volno, na Silvestra mám další koncert. Hned po Novém roce začínám hrát – mám divadelní povinnosti v muzikálech Matta Harry a Čarodějky z Eastwicku, proto jsem v jednom kole. Připravuji se navíc na sezónu 2014, kdy vybíráme z České a Slovenské republiky sportovně talentované děti, připravujeme různé castingy před tím, než dojde k dalšímu soustředění v S-centru Benešov. Také připravuji s mojí kapelou nové CD, na kterém budou autorské nahrávky a podle jedné ze skladeb domácí dílny se bude CD i jmenovat.

Nezmínila jste zatím literární činnost. Jak dalece jste pokročila v pohádkách Čertoviny?
Jsou to příběhy malého čertíka vázané na kraj, na přírodu, les, mlýn a pohádky jsem namluvila hlasem čertíka z Princezny ze mlejna. Už jsou připraveny dokonce Čertoviny II. Teď to závisí na tom, abych si složila text a abychom nazpívali muziku.

Přestože máte široký umělecký záběr a vytvořila jste řadu rolí, právě čertík z pohádky Zdeňka Trošky k vám neodmyslitelně patří. Jak toto spojení vnímáte?
Tato postava se mnou příjemně kráčí životem. Je to velmi populární pohádka, která i o letošních Vánocích byla reprízována, tím se znovu lidem připomene. A mně to vůbec nevadí.

Marie Břeňová