Pozvaných dětí bylo celkem třicet a začaly se sem scházet se spacáky a karimatkami v pátek 5. dubna kolem 18. hodiny. Nechyběla ani skupinka hostů z místního domova seniorů. V úvodu právě dvěma z nich poděkovaly knihovnice společně s malými čtenáři. „Pohádkovým dědečkem a babičkou ", kteří jim několik měsíců chodili předčítat vždy v pátek odpoledne pohádky, byl Karel Žáček a Marie Zemanová.

Ředitelka knihovny Blanka Tauberová také připomněla, že krásnou tradici Noci s Andersenem položily dvě jejich kolegyně – knihovnice Mirka a Hanka z Uherského Hradiště. „Letos obě dostaly nejvyšší cenu Dánského království a převzaly jí osobně 2. dubna – přesně v den narození Andersena," sdělila s tím, že Noc s Andersenem se postupně rozrostla do velkých rozměrů a k České republice se začali přidávat Slováci, Poláci, Chorvati…

Do sedlčanské knihovny byly letos na Noc s Andersenem pozvány děti z takzvané „literární prádelny" a nejpilnější čtenáři dlouhodobé soutěže Čtenářská liga. „Ta vrcholí sice až v září velikým fotbalovým utkáním spisovatelé versus čtenáři, ale při výběru na nocování v knihovně knihovnice přihlížely k dílčím výsledkům," objasnila ředitelka Tauberová.

Nejen knihy, ale i vaření byly tématem noci z pátku na sobotu. Senioři a děti byli rozděleni do skupinek a každá sestavovala jídelníček na všední den a na neděli, jak na něj jsou nebo byli zvyklí. Senioři tak obohatili slovník dětí o některé pokrmy, které ani neznaly. „Například jsme dělali doma kudlánky ze smetany, cmundu, lívance," poznamenala pohádková babička. „Já bych si pochutnal na rybím file nebo hranolkách se smažákem," řekl nám školák Tomáš Vyskočil. Do sestavovaného jídelníčku by mladá čtenářka Bára Budková dala kuře na paprice – jídlo, které dobře znaly děti i ti dříve narození.
Zajímavá byla beseda s Jarmilou Sedláčkovou, vyučující na sedlčanském odborném učilišti a s jejími studenty o současných trendech v kuchařském oboru. Například Petr Vaněk, učeň prvního ročníku z Křenoviček, se mohl pochlubit druhým místem v soutěži učilišť. Jeho specialitou je prý salát. „Bylo v něm více ingrediencí – ledový salát, dýně, semínka – důležitý byl dresing ze zázvoru, citronu, zeleného pepře, medu," přibližoval úspěšnou přílohu.
Program pokračoval výtvarnou dílnou zaměřenou na kulinářství a soutěží, kdy měli nocležníci připravit vzhledově nejlákavější i nejchutnější obložený chléb. Při hrách, které následovaly, například poznávali chutě jídel. Dalším úkolem bylo vytvořit komiks.

Nejdobrodružnějším bodem byla ale pro děti zcela určitě tajná výprava do restaurace Na Vyšehradě, kde jim její majitel Richard Svoboda ukázal tajemné sklepení a slyšely tu pověst, jež se k místu vztahuje.

Po návratu je zklidnilo čtení na dobrou noc z připravované knihy spisovatelky Daniely Krolupperové. Tečku za vším udělalo po probuzení rozdávání odměn a ranní hygiena. Marie Břeňová