V 9:15 hodin tuto celodenní akci slavnostně zahájí Příbramské mažoretky, od 10 hodin se mohou děti těšit na představení na Velké scéně divadla Čtyřlístek v pohádce, opakovat se bude ještě ve 14 hodin. Od 11. hodiny se budou v kině promítat Pohádky z hor. Pro větší děti začíná v 11 hodin na Malé scéně představení Tajemný hrad v Karpatech, toto představení herci odehrají ještě jednou v 15 hodin. V kině také děti mohou zhlédnout od 14 hodin Kamarády z televize a od 16 hodin Tučňáky z Madagaskaru.

V Estrádním sále budou vévodit tance a slavné melodie. Kromě Příbramských mažoretek se divákům představí i aerobic Milín, Blatenské mažoretky či tanečníci ze společenských tanců Tanečního klubu Klubíčko Blatná. Ve foyer divadla bude autodráha, stan solné jeskyně a samozřejmě také budou probíhat různé soutěže pro děti.

Bohatý program nebude jenom přímo v divadle nebo v jeho bezprostřední blízkosti, ale i na louce před gymnáziem i v prostoru za divadlem. Připravena je pohádková louka, ukázky výcviku služebních psů z kynologické stanice Milín, modely letadel a aut, lukostřelba, výstava traktorů, BESIP, trenažér motocyklu, auta a automobilový otočný simulátor. Klub vojenské historie Příbram přiveze své džípy a techniku, 13. dělostřelecká brigáda Jince provede statické ukázky dělostřelecké techniky. „Zájemci uvidí také maskování zranění, takže se nelekejte, až na akci potkáte rozesmáté dítě s otevřenou zlomeninou ruky," upozorňuje se smíchem na připravované ukázky Českého červeného kříže ředitel divadla Petr Bednář.

Těšit se můžete na aquazorbing, trampolíny a na koně a poníky.

Zajímavé budou ale i další atrakce. Pořadatelé si pro návštěvníky připravili například simulátor automobilové nehody, na němž si můžete vyzkoušet například simulaci nárazu a otočení auta o 360 stupňů. „Máme pro vás také opilecké brýle, abyste si vyzkoušeli, jaké to je, když se v opilosti pokusíte například kopnout do míče," láká i na tuto atrakci zástupkyně ředitele divadla Anička Čiperová.

V prostoru za divadlem budou úřadovat Spálené sušenky, jejíž africké rytmy budou jistě zajímavé a v mnoha ohledech inspirující.

„Možná tam i potkáte pravěké lidi, kteří si budou vyvařovat v kotlích před svými chýšemi," přidává další podrobnosti ředitel divadla a dodává, že svůj program chystá pro návštěvníky i Gymnázium pod Svatou Horou a hokejový klub HC Příbram.
Je již skoro samozřejmostí, že pro mladé slečny budou v pohotovosti zkrášlovací salony. V salonku u Velké scény to bude třpytkové tetování a vplétání copánků. V přednáškovém sálu bude probíhat líčení s kosmetikou Mary Kay, zdobení nehtů a malování na obličej. „Děti si mohou nechat namalovat obrázek na obličej. A pozor, překvapení, malovat budou strážníci městské policie," prozrazuje dále Anička Čiperová.

Program celého dne je opravdu velice bohatý, z nabídky si vybere jistě každý. Jako každý rok bude kolem divadla jezdit i vláček, budou připraveny pouťové atrakce, oblíbené lanovky, klauni i slavná kouzelnice Elvíra. „Obecničtí ochotníci mají pro nebojácné připraveno také strašidelné Peklo pod točnou, nechte se překvapit," láká i na tuto atrakci ředitel divadla Petr Bednář a uvádí, že na uspořádání celodenní akce Divadlo patří dětem se bude podílet na 170 tanečníků a zhruba 280 dobrovolníků, kteří zajistí vše potřebné.

Nedělní akce Divadlo patří dětem je přístupná za jednotné vstupné pro děti i dospělé, které činí 60 korun na celý den, v pohotovosti bude celkem šest pokladen.

Oznámení o uzavírce a omezení dopravy

Městský úřad Příbram, odbor správy majetku, odd. silničního hospodářství, oznamuje, že z důvodu konání akce „Divadlo patří dětem", pořádané Divadlem A. Dvořáka Příbram, budou dne 24.5.2015 (neděle) od 5:30 h do 20:00 h v Příbrami VII uzavřeny ulice:

* Politických vězňů v úseku mezi ul. Tylova a A. Dvořáka,
* A. Dvořáka v úseku mezi ul. Politických vězňů a Legionářů,
* Legionářů v úseku mezi ul. A. Dvořáka a Osvobození,
* Tylova v úseku mezi ul. Osvobození a Politických vězňů

Trasa MHD linky č. 10A a 10B bude vedena po dobu uzavírky ulicemi Rožmitálská a Husova, přičemž na Březových Horách bude obsloužena autobusová zastávka „Příbram, Břez. Hory, rozc. Zdaboř", „Příbram, prům. zóna" a „Příbram, Kaufland". Bude vynechána autobusová zastávka „Příbram, Stalingrad".

Pavlína Svobodová, mluvčí radnice