VYSOKÁ BRÁNA
Na prodloužený víkend si v Rakovníku připravili akci Vysoká brána. Dvoudenní oslavy započnou v neděli ve 21 hodin, a to průvodem historických skupin městem. Následovat bude ohňová show.

Na pondělní státní svátek je kromě prvního letošního zpřístupnění ochozu Vysoké brány a tradičních jarmarečních trhů připravena řada vystoupení s ukázkou dobových řemesel. K vidění budou například kejklíři, šermíři, kat i akrobatka. Pro děti jsou připravena loutková představení.

PAVEL DRAHOŠ byl dlouholetým fotbalovým činovníkem.
Středočeským fotbalem otřásla další sebevražda

FOLKLORNÍ POUŤ
Od pátku až do neděle budou Tuchlovice na Kladensku žít Středočeským folklorním festivalem Tuchlovická pouť. K vidění zde bude mnoho souborů z celé republiky. Mezi nimi se představí také domácí Čtyřlístek a Lísteček.


MEDVĚDÍ STEZKA
Medvědí stezku dnes chystá TJ Sokol Březové Hory na Příbramsku. V 9 hodin odstartuje běh v Lesoparku u Litavky. Všichni, kdo mají chuť užít si dopoledne v přírodě, mohou přijít soutěžit. Skupiny po dvou, nebo po třech poběží po vyznačené trase a po cestě je čekají úkoly jako šplhání po lanech nebo hod na cíl.


V neděli se pak mohou turisté vydat na tradiční pochod Po zapomenuté železnici k Orlické přehradě. V osm hodin vyrážejí turisté z vlakového nádraží v Tochovicích na Příbramsku. Trasa je dlouhá 17 kilometrů a cíl cesty bude u občerstvení Na hrázi. Pro dopravu zpět do Příbrami mohou zájemci využít speciální historický autobus.

Miroslav Pelta
Pelta s spol.? Kluby se bojí o přidělené dotace

HRNČÍŘSKÉ TRHY
Na berounském Husově náměstí a v přilehlých uličkách najdou o víkendu vyžití příznivci hrnčířských a řemeslných trhů. Náměstí už popatnácté zaplní bezmála tři stovky řemeslníků, z jejichž řad budou mít největší zastoupení tradičně hrnčíři.


STŘELBA U VODÁRNY
Dvaasedmdesáté výročí osvobození Brandýsku budou slavit v obci na Kladensku v neděli. V 15 hodin je naplánován pietní akt na místním hřbitově, v 16.30 hodin se pak návštěvníci mohou těšit v areálu bývalé vodárny na bojovou ukázku.

Přijímačky - ilustrační snímek
Nepřijaté deváťáky čekají horké chvilky

PIETA V LIDICÍCH
Vzpomínku na dny odboje a připomenutí státního svátku pořádají i v Lidicích na Kladensku. Účastníci se sejdou v pondělí v 10 hodin před budovou obecního úřadu, odkud společně půjdou k hrobu lidických mužů.


BĚH VÍTĚZSTVÍ
V Lánech oslaví konec války tradičním závodem. Běh vítězství tam pořádají každoročně 8. května TJ Sokol Lány a Základní škola Charlotty Garrigue Masarykové. V areálu zámeckého parku se soutěží v mnoha kategoriích dětí i dospělých, na tratích od šedesáti metrů až po sedm a půl kilometrů dlouhých.

Den válečných veteránů na Husově náměstí v Rakovníku 2016
Muž v uniformě SS je nevinný, rozhodla policie

OTEVŘENÝ ŘOPÍK
V Berouně bude k příležitosti výročí konce války dnes od 10 do 16 hodin otevřen řopík u bývalého autobusového nádraží. Pietní akt se pak uskuteční v pondělí od 15 hodin na berounském hřbitově u hrobu vojáků Rudé armády.