„Je nádherný a vždycky nás potěší, když jej po roce vyndáme na světlo boží. Vloni jsme jej nemohli s manželkou najít, i když jsme se o to moc snažili, a nebylo to nějak ono… Včera věnec manželka našla, a tak budeme slavit opět klasické a veselé Velikonoce," usmál se ředitel Hroch.

Sváteční stůl u Hrochů zaplní také různé dobroty, o jejichž přípravu se členové rodiny podělí. „Velikonočního beránka nám přichystá manželčina maminka. Naši rodiče se rádi do pečení, vaření i zdobení zapojují. Manželka zadělává, pokud se nepletu, na mazanec. A protože můj tchán je Pepa, tak máme letošní svátky jara propojené ještě s touto rodinnou oslavou," dodal.

Městské muzeum bylo i letos pořadatelem „Dnů lidových řemesel v čase předvelikonočním" a ředitel David Hroch si liboval, že vše dopadlo nad očekávání dobře. Akce přilákala – podobně jako vloni – kolem čtyř set návštěvníků nejrůznějšího věku a několik desítek vystavovatelů. V pátek 18. března po celý den a v sobotu 19. března do 12 hodin se tu mohli zájemci seznámit s tradicemi a zvyky, prohlédnout si velikonoční aranžmá, ochutnat tradiční i speciální dobroty, které prodejci nabízeli.

Nejmladší děti zaujal pohled na nedávno vylíhnutá žlutá kuřátka z farmy v Bezmíři u Vojkova a zastavovaly se také u kolovrátku Marie Šťastnové ze Sedlce-Prčice. Školáci i dospělí obdivovali z kraslic malované husí a pštrosí vejce, které na svém stanovišti malovala Jitka Novotná. Zdobení klasických slepičích vajec předváděla také Dagmar Rábelová. Na nezájem si nemohl stěžovat ani včelař Miroslav Dvořák, který vtahoval příchozí do tajů sladkého řemesla. „Zaujmout děti je důležité, abychom si vychovali mladé nástupce," poznamenal s tím, že vede několik zájmových kroužků. Dny lidových řemesel přivádí každoročně do muzea také sedlčanského výtvarníka Petra Sůsu, který rozkládá stojan s plátnem a bere do rukou paletu hned ve vstupní hale. Šperky a ručně malovaná trička byla o uplynulém víkendu v muzeu doménou Šárky Kváčové ze Solopysk. S obdivem spočíval pohled žen i na šperkách z keramiky Šárky Krámské. Na letošních Dnech řemesel nechyběly ani výrobky handicapovaných z obecně prospěšné společnosti Mela. Kromě koláčů a dalších sladkostí si našly své příznivce také chačapuri čili placky se sýrem. Marie Břeňová