„Pět dní tu byl pořádný frmol. Do čtvrtka si přišlo užít svátky jara 1350 lidí, zájem měly především školy. Program s ukázkami rukodělných prací trval do neděle a do té doby už chodili jen jednotlivci nebo malé skupinky," bilancovala v pokladně skanzenu Libuše Bursíková. Lidé ale proudili do skanzenu podívat se na řemesla ještě do neděle 5. dubna. Libuše Bursíková tak celkový výsledek poopravila na 2550 lidí.

Útulno však bylo v roubenkách. Ruce při pletení pomlázek a košíků tak nezábly ani Jana Podlipského, který měl zatopeno v kamnech s pecí. „Proutků bylo letos dost a dost a vybavili mě i kamarádi," poznamenal.

Miroslav Dvořák z Olbramovic před zraky návštěvníků zase v dalším historickém stavení odléval svíčky z včelího vosku, zájem byl i o zadělávání těsta a pečení dobrot nebo o výrobky z kukuřičného šustí. Ty předváděla Jana Grossová od Orlické přehrady.

„Děti si mohly za pomoci šustí ozdobit vajíčko nebo kuřátko. Panenka by pro začátečníky byla těžká. Školákům se to líbilo a svoje výtvory si odnášeli domů," uvedla. Potěšil ji prý potlesk návštěvníků z Francie, kterým ohodnotili její práci.

Šikovné ruce nenechal zahálet ani Václav Křížek z Křepenic – někteří lidé okukovali Krista na kříži nebo další církevní motivy, jiní obdivovali sáně podobné těm z pohádky Mrazík nebo plastiky dívek. Monika Schiszmanová z Heřmaniček měla svoje stanoviště ve světnici roubeného vodního mlýna dovezeného z Radešic. Věnovala se tu celý týden výrobě kraslic. „Předvádím voskový reliéf a voskovou batiku. Návštěvníci si mohli vyzkoušet výrobu děrovaných kraslic. Vrtání do křehké skořápky se bojí především dospělí, ale jak s tím začnou, tak je to zaujme natolik, že k tomu děti ani nechtějí pustit," smála se. „Mám na výrobu, prodej, předváděcí akce, výstavy a kurzy živnostenský list. Ale moje civilní povolání je účetní," dodala.

Zastoupena byla i jiná řemesla. O velikonočním víkendu byly také na místě ukázky výroby vinutých perel nebo otloukání píšťal a píšťalek, bez kterých se také Velikonoce na vsi neobešly. Marie Břeňová