Premiéra skladby Jonathana Mayera

Speciálně pro festival dokonce vznikla skladba britského hudebníka indického původu Jonathana Mayera Hiawatha's Song. Ta je inspirovaná Novosvětskou symfonií a básní Henryho Wadswortha Longfellowa o indiánu Hiawathovi.

Mayerovu skladbu zahraje na závěr festivalu Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod taktovkou indického dirigenta Debashishe Chaudhuriho. Sám Mayer přednese part pro mnohostrunný drnkací nástroj sitar.

Chaudhuri Příbramskému deníku řekl, že Longfellowovu báseň četl jako dítě, a když se dozvěděl, že Dvořák chtěl na toto téma napsat operu, rozhodl se oba světy spojit a vytvořit něco půvabného a originálního. Oslovil Mayera s tím, zda by to nezkusil.

Ten souhlasil a začal prý na skladbě okamžitě pracovat.

Antonín Dvořák 
a indická hudba
Dirigent Debashish Chaudhuri. „Musím říct, že je to opravdu cesta do jiného světa a zpátky," uvedl Chaundhuri, který o sobě prozradil, že je velkým obdivovatelem Dvořákova díla a jeho snem je zahrát Novosvětskou v Indii.

„V Indii jsem nikdy neslyšel Antonína Dvořáka. Nemáme filharmonický orchestr, dodnes nemáme profesionální těleso," podotkl. Přesto když poprvé slyšel Dvořáka, neměl prý vůbec pocit, že je ta hudba cizí.

Rád objevuje zajímavá symfonická díla, která nejsou často uváděna či byla zapomenuta. Pevně také věří, že západní a východní umění – ač absolutně navzájem odlišné ve své koncepci – může být ve své čisté a nejvyšší formě propojeno a přinášet tak povznášející umělecký zážitek.

Přehlídku zahájí jeden z nejuznávanějších českých pěvců současnosti Adam Plachetka, který na sebe upozornil například debutem na scéně Metropolitní opery v New Yorku. Hostem jeho recitálu bude čínská sopranistka Xianyu Yuege, která je laureátkou několika mezinárodních soutěží a nositelkou řady čínských ocenění v oblasti kultury. V dalším programu se představí houslistka Julie Svěcená, Duo Teres, Kühnův dětský sbor, Mucha Quartet nebo čínský violista Min-lang Jü.

Antonín Dvořák III. Festival myslí 
i na mladé
Kromě standardního repertoáru představí umělci originální úpravy některých Dvořákových skladeb, například pro kytaru a housle či pro dvě harfy. Součástí festivalu budou také projekty věnované mladým divákům.

Mezi nimi je operní představení pro školy Žvanivý slimejš v podání souboru Divadla J. K. Tyla Plzeň a dále open air program, jehož součástí bude vystoupení orchestru studentů příbramského gymnázia Gymband a premiéra pohádky pro děti Čert a Káča aneb Jak šly noty do pekla.

Historie festivalu
Hudební festival Antonína Dvořáka vznikl v roce 1969.

Jeho cílem je připomínat dílo významného skladatele a přiblížit nejen příbramskému publiku v reprezentativní nabídce další tituly české a světové hudební tvorby.

Koncerty se konají v Divadle Antonína Dvořáka, v kostele svatého Jakuba Staršího, Galerii Františka Drtikola, březnickém zámku či Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké. Počítá se i s programem v příbramské Hořejší Oboře.

Festival začíná ve středu 29. dubna a potrvá až do 4. června.


Dirigent Debashish Chaudhuri 
Debashish Chaudhuri Debashish Chaudhuri (1975) se narodil v Kalkatě, kde působil jako vedoucí hudební katedry na St. James' School. Dirigoval čtyři pěvecké sbory a aktivně se podílel na místním hudebním životě. Založil také St. James' School Orchestra a komorní orchestr Calcutta School of Music.                                                                                                                                                                                                    
Po studiích v Indii, USA, Singapuru a Anglii přijel do České republiky, kde nejprve absolvoval dirigentské  kurzy v Kroměříži a následně začal jako první Ind studovat dirigování na Pražské konzervatoři.  V této době navázal úzký vztah s rodinou Antonína Dvořáka.  
Plzeňskou filharmonii na každoročním koncertě Lions Clubu Plzeň Bohemia pro nevidomé a slabozraké řídí v plzeňské Měšťanské besedě indický dirigent Debashish ChaudhuriV roce 2004 získal Debashish 1. cenu na dirigentské soutěži ve švýcarském Lausanne a v roce 2005 se jako první Ind v historii probojoval mezi finalisty na nejprestižnější dirigentské soutěži v Besançonu ve Francii.                                                                                                                                                                                                              
Je ženatý s českou pianistkou Janou Chaudhuri.  Vedle společných koncertů rádi podporují společensky prospěšné projekty – hnutí fair trade, adopci na dálku v Indii a Ugandě, koncerty pro děti a získávání nového publika.