Přestože se první festivalový den kryl s pražským mega koncertem legendárních Rolling Stones, a v průběhu let se vynořily další nové festivaly, publikum nakonec dorazilo a zažilo nejen pestrý přísun muziky, ale i krásné letní počasí, když pár nakonec jen osvěžujících dešťových kapek spadlo až poslední den. Většinou si také pochvalovali tradiční vychytanou organizaci festivalu, a především změnu pivní nabídky.

Před oněmi čtyřiadvaceti lety festival založili Petr Fořt a Michal Thomes z Českého Brodu a také v tomto městečku na Kolínsku se odehrály první ročníky, spousta lidí z Českého Brodu i Kolína se také dodnes podílí na zdárném běhu festivalu. Nechybí ani regionální kapely, které hrají na menších scénách.

Již tradičním hostem byli i letos City Lights s pečeckým kytaristou a kolínským bubeníkem. „Je to náš poslední koncert,“ zklamal z pódia věrné fanoušky kytarista Jan „Šáša“ Dvořák.

Děti si mohly poslechnout i kovářské pohádky.
OBRAZEM: Skanzen v Kouřimi navštívil kovář

O největší emoce celého festivalu se postaral hudební set otevírající čtvrteční program na velké scéně nazvaný Radim Hladík Tribute, v němž muzikanti z bývalého Blue Effectu doplněni kytaristy Adamem Krofiánem, Honzou Ponocným, Romanem Helcem a se zpěváky Pavlem Bohatým Thomem Frödem či černošským vokalistou Yannickem Tevim, který jinak s částí kapely žijící v Nymburce zpívá v projektu Vanua 2, nabídli publiku nesmrtelné kompozice z celé éry Blue Effectu. Při závěrečné skladbě Slunečný hrob zpívané tisíci hrdly tekly některým fanouškům slzy a manželka zesnulého kytaristy Zlata Hladíková byla na pódiu zájmem mladých lidí také očividně překvapená a dojatá.

Čeští interpreti dnes tvoří na Rock for People spíše menšinu vystupujících, na dvou velkých pódiích se tak tradičně představila třeba Vypsaná fiXa otevírající celý hudební maraton, když ještě před tím jejich kytarista Márdi a bubeník Pítrs zahráli set na cyklo stage elektricky poháněné šlapáním diváků jízdou na bicyklech a vytvořili tam první festivalový fanouškovský kotel.

Tradiční směs svých evergreenů předhodily Tři sestry a znali a zpívali je všichni pod pódiem, podobně jako občas jejich slovenští souputníci Horkýže Slíže, v nichž Kuko předal nadobro baskytaru a věnuje se výhradně zpěvu.

Xindl X si ve čtvrtek pozval na pomoc nadějnou zpěvačku Sabinu Křovákovou, která zazpívala nejen part Olgy Lounové, stále populárnější Poletíme? roztančili svým turbocountryšansonem a Hentail Corporation tradičně řádili na pódiu i pod ním.

První program hromadných skladeb v rámci XVI. všesokolského sletu proběhl 5. července 2018 pražské Eden Aréně.
OBRAZEM: Sokolové nadchli Prahu

Třetí den na hlavních pódiích z tuzemska osobitými a přisprostlými texty bavil nafouklý Kapitán Demo a následující ze tří čtvrtin ženská Gaia Messiah ukázala, jak repertoár vypilovala na soustředění v Městském společenském domě v Kolíně, zpěvačka Marka Rybín předvedla tradiční obrovské nasazení včetně skoků.

A tradiční návštěva seniorů z jedné z hradeckých diakonií sledovala nejen koncert Xindla X, ale i černošského veterána Rodriguese, který se v pětasedmdesáti stal nejstarším interpretem ve festivalové historii.

Největší letošní hvězdou byli The Prodigy kombinující elektroniku s rockem, a přestože v historii festivalu přijeli už potřetí, opět způsobili největší návštěvu a fanoušky odměnili nejen hudební, ale i světelnou show.

Nadchly i další hvězdy, středeční The Kooks či Enter Shikari, čtvrteční maďarští Ivan and The Parazol s oslavou klasického bigbítu nebo s nasazením hrající Marmozets se zpěvačkou Rebeccou.

Roli světové kapely potvrdili i těsně před závěrem festivalu hrající Volbeat s kytarovými riffy a zapamatovatelnými a zpěvnými refrény, před nimi na stejném pódiu hrající američtí křesťanští metalisté Skillet.

I na závěrečnou tečku velkých pódií Zeal & Ardor kombinující tvrdý death metel s gospely si už chladném večeru počkal slušný počet fanoušků.

Ale festival nebyla pouze dvě velká pódia, kdo chtěl objevovat, našel další tuzemské, ale především začínají zahraniční kapely na dalších menších scénách, a i když třeba na tom velkém hráli hvězdní Skillet, na zastrčené Rec. Stage sledovalo několik stovek fanynek slušný rockový nářez kapely Th!s s hercem Vojtou Kotkem za baskytarou.

Před oslavou čtvrtstoletí příští rok tak náš nejstarší hudební festival i v konkurenci mnoha nových potvrdil svou životaschopnost.

Vítězný návrh řešení nového prostoru nad řekou
Nad řekou se otevřou další terasy s náměstíčkem