Festival, který je určen jak pro pacienty nemocnice a jejich rodiny, tak pro zaměstnance a veřejnost, se koná v nemocničním parku. Představí se tam například zpěvačka Alžběta Kolečkářová, pražská skupina Megaphone nebo slovenská kapela Veľká potreba. „Hudební program zakončí příbramská parta Školení sester složená ze samých lékařů. Na tu se samozřejmě nemocniční personál těší nejvíce,“ poznamenala produkční festivalu Klára Luprichová.

Koncerty doplní worskshopy zaměřené na zdravotně preventivní tématiku, kde bude představena například canisterapie. Spolek Amélie připraví výtvarné dílničky pro děti, které čeká i loutková pohádka. Dospělí se mohou těšit na novinku v podobě tomboly.

Rybaření. Ilustrační foto.
Muzeum poblíž slapské přehrady představí přes léto vývoj rybářského náčiní

Vzhledem k covidu bylo konání festivalu od roku 2020 nejisté. Loni se akce musela dokonce zrušit úplně, letos ji tak čeká třetí ročník. „Akci pojímáme benefičně. V prvním roce jsme z příjmů obnovili zdejší kinosál, a mohli jsme tak začít s pravidelnými filmovými a divadelními produkcemi nejen pro naše pacienty, ale i pro veřejnost. Příjmy z druhého ročníku byly věnovány na podporu mimo zdravotních aktivit pro pacienty. Výtěžek z letošního konání plánujeme investovat opět do aktivit pro pacienty,“ vysvětlila primářka onkologie Kateřina Jirsová, která myšlenku festivalu prosadila.

Do budoucna by organizátoři uvítali větší zapojení dobrovolníků z místní komunity, aby bylo pořádání akce finančně udržitelné. „Velmi důležití jsou pro nás samozřejmě sponzoři a partneři, kteří do toho jdou každý rok s námi. Velkou odměnou pro nás je, když hospitalizovaní pacienti mohou přijít na jiné myšlenky,“ dodala primářka.