Konání této lidové zábavy navazuje na dávné tradice hornického Příbramska. Muzeum ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů z nedaleké hornické obce Bohutín, který tyto oslavy organizuje nepřetržitě již 90 let, na letošek připravilo masopustní průvod s rejem masek, žertovnými scénkami a hudebním doprovodem. Koná se na nádvoří Ševčinského dolu v Příbrami – Březových Horách od 10 hodin a odpoledne od 14 hodin ve Skanzenu Vysoký Chlumec.

Průvod bohutínských hasičů za zvuku kapely přivede k branám Ševčína tajuplný duch Brd zvaný Fabián doprovázený Kecalem a pestrou družinou dalších zhruba 50 fantaskních bytostí. Zde je přivítá ředitel muzea Josef Velfl a udělí souhlas ke vstupu do areálu. Bohutínští hasiči letos návštěvníky pobaví žertovnými scénkami na motivy pohádky Dařbuján a Pandrhola, jejíž scénář vzešel z pera známého příbramského rodáka, spisovatele a dramatika Jana Drdy. Jak se chudý havíř Kuba Dařbuján vypořádá s lakomým pivovarským sládkem Pandrholou, uvidíte u Ševčinského dolu na Březových Horách a pořadatelé slibují, že zde nebudou chybět ani jitrnice, jako v Drdově pohádce.

Tento program se stejnými aktéry se v odpoledních hodinách přenese do Vysokého Chlumce u Sedlčan, kde začne v areálu zdejšího skanzenu, pobočky Hornického muzea Příbram, ve 14 hodin a následně se průvod vydá do centra městyse, kde bude vesele zakončen.

Vstupné na tuto akci bude symbolická 1 koruna. Na všechny návštěvníky se těší pořadatelé z Hornického muzea Příbram a Sboru dobrovolných hasičů Bohutín. Zdroj: Hornické muzeum Příbram