Jak jste se ke spolupráci s Petrem Sokolem, předsedou Filmového klubu Sedlčany, dostal?

Na velvyslanectví mám na starosti především občanskou společnost – vztahy s neziskovými organizacemi. Jsem členem kulturní sekce a vzhledem k tomu, že ambasáda má právo zbavit pořadatele poplatků za promítací práva, tak jsme k tomu v případě promítání v Sedlčanech přistoupili. Je to možné, pokud akce pomáhá kulturnímu porozumění mezi oběma zeměmi.

Podporujete obdobných akcí v České republice víc?

Podobným způsobem jsme několikrát podpořili Letní filmovou školu v Uherském Hradišti. Letos v průběhu léta bylo promítnuto za podpory velvyslanectví několik amerických filmů s různými doprovodnými akcemi týkajícími se americké kultury v Rychnově nad Kněžnou. Takže během léta jsme podpořili Rychnov a Sedlčany.

Existují pro pořadatele i další možnosti spolupráce s americkou ambasádou než ty zaměřené na film? V jakých dalších případech se na vás mohou obrátit?

Ambasáda má grantový program, kterým podporuje jak aktivity občanské společnosti, tak kulturní organizace. To znamená, že může jít například o koncert, který se nějakým způsobem týká amerického autora, amerického účinkujícího a podobně. Pokud jde o takovouto přímou vazbu, je možné nás oslovit a požádat o finanční podporu.

Máte bližší vztah k Sedlčanům?

Dosud jsem tímto městem zatím jen projížděl z Dobřichovic, kde bydlím, za tatínkem na Táborsko.

Jakým filmům dáváte osobně přednost? Kdy jste poprvé viděl E. T. Mimozemšťana?

Mám rád americké nezávislé filmy a westerny. Pokud jde o E. T., tak si moc dobře pamatuji, když byl poprvé uveden v roce 1982 v tehdejším Československu. Byl to jeden z mála filmů vůbec, který do republiky přišel krátce poté, co byl uveden do kin v USA. Hrál se v pražském kině Alfa, stály se na něj fronty. Mně bylo v té době devět let, a tak jsem si jej užil. Marie Břeňová