„Pouť by měla oslovit co nejširší veřejnost, tedy jak věřící, tak i ostatní návštěvníky, děti nevyjímaje. Podle tohoto kritéria jsme sestavovali 
i kulturní program, jehož cílem je přinést občanům kromě obvyklých atrakcí také možnost kvalitní zábavy. Zájem veřejnosti je vzhledem k bohatému kulturnímu programu a široké paletě atrakcí a prodejních stánků mimořádný," uvedla pracovnice Městského kulturního střediska Jarmila Balková.

Pouť začne v sobotu 21. července v 8 hodin, kdy se procesí z náměstí F.X. Svobody vydá směrem ke Skalce. Zde se o dvě hodiny později uskuteční slavnostní Mše svatá, sloužená zakladatelem nové tradice konání poutě na Skalce Josefem Andrejčákem. O hudební doprovod mše se postará Mníšecký chrámový sbor. Po jejím skončení se v kostelíku sv. Máří Magdalény koná vernisáž výstavy obrazů Václava Macha-Koláčného.

Sobotní program na Skalce uzavře komorní koncert duchovní hudby, čtení z Bible a pobožnost Křížové cesty. Doprava do areálu Skalka bude zajištěna i pro osoby se sníženou pohyblivostí. Autobus odjíždí v 9 hodin ze zastávky Mníšek-náměstí a zpět se vrací zhruba ve 14.30 hodin.

V ten samý den se na náměstí F.X. Svobody představí Mažoretky Zlaté Prahy, vítězové soutěže Brdský kos, skupina Brouci band – The Beatles revival a především oblíbená kapela Chinaski. „Letošní novinkou je, že do pouťového trhu se ve větší míře zapojují i prodejci takzvaných farmářských produktů," poznamenala Jarmila Balková.

V neděli 22. července dopoledne bude ve Farní zahradě uvedena pohádka Pavla Vangeli Hloupější vyhraje a od 18.30 hodin je připraven v Kostele sv. Václava varhanní koncert duchovní hudby. Pouť navíc doplní neckyáda, výstava drobného zvířectva, den otevřených dveří u hasičů nebo program mníšeckého zámku.
V dnešní podobě probíhá Skalecká pouť od roku 1993, kdy se konaly na Skalce oslavy 300 let od dokončení skaleckého kostelíka sv. Máří Magdalény.

KAREL SOUČEK