„V Sedlčanech jsem naposledy vystoupil před třemi lety a velice dobře si na ten koncert vzpomínám. Především díky tomu, že přišlo opravdu skvělé publikum. Jinak k městu Sedlčany žádný bližší vztah nemám, ale na Příbramsku žije několik mých kamarádů," uvedl Jakub Smolík.

Ten svoji první kapelu Travaléři založil v roce 1975, kdy byl ještě na střední škole. Naplno se ale začal muzice věnovat až v letech 1982-85, kdy studoval na pražské Ježkově konzervatoři a působil jako frontman skupin Rockyt a Kroket. Následovala nabídka ke spolupráci s Lucií Bílou a Maximem Petra Hanniga a popularita na sebe nenechala dlouho čekat.

K jeho nejúspěšnějším albům patří Největší hity I a II, Country Vánoce Jakuba Smolíka, Stýskání, Dopisy lásky, Samotář nebo Já za Tebou dál budu stát. A přestože Jakub Smolík dělá stále nové písničky, lidé chtějí slyšet hlavně ty starší.

„S novými skladbami je problém. Lidi přijdou na písničky, které znají. Dnes se bohužel s novými nemohou setkat jinde než na koncertech. V televizi jsou jen samé seriály a z rádií mě hraje jen rádio Blaník. Ale v Sedlčanech zahraji i nové písničky a uvedu také nové videoklipy," poznamenal zpěvák s tím, že se lidé mohou těšit i na improvizaci. „Páteř programu je sice daná, ale samozřejmě podle toho, jak lidé reagují, tak improvizujeme," dodal Smolík.

Do Sedlčan přijede s kapelou Zlatí paroháči, kterou tvoří kapelník František Kasl, baskytarista Karel Jakš, kytarista Richard Procházka, bubeník Pavel Geisler, klávesista Martin Krč a sborové zpěvačky Hedvika Tůmová a Lucie Zemanová. „Ti už mě na koncertech doprovázejí spoustu let. Jsme přátelé a stýkáme se i v soukromí. Před muzikantským mistrovstvím upřednostňuji vždy lidské kvality, a proto je nám spolu dobře i mimo pódia," zdůraznil Jakub Smolík.

Karel Souček