„V Příbrami se mi vždycky hraje super. Je tam skvělé publikum, které se chodí bavit. Máme vždy „plný dům", a to pak bývají výborné koncerty. Navíc město mám rád, žije zde několik mých kamarádů," vyznal se Jakub Smolík.

Ten svoji první kapelu Travaléři založil v roce 1975, kdy byl ještě na střední škole. Naplno se ale začal muzice věnovat až v letech 1982-85, kdy studoval na pražské Ježkově konzervatoři a působil jako frontman skupin Rockyt a Kroket. Následovala nabídka ke spolupráci s Lucií Bílou a Maximem Petra Hanniga a popularita na sebe nenechala dlouho čekat.

K jeho nejúspěšnějším albům patří Největší hity I a II, Country Vánoce Jakuba Smolíka, Stýskání, Dopisy lásky, Samotář nebo Já za Tebou dál budu stát. A přestože Jakub Smolík dělá stále nové písničky, lidé chtějí slyšet hlavně ty starší.

„S novými skladbami je problém. Lidi přijdou na písničky, které znají. Dnes se bohužel s novými nemohou setkat jinde než na koncertech. V televizi jsou jen samé seriály a z rádií mě hraje jen rádio Blaník. Ale snad se nové písně líbí, protože mé CD si lidé kupují," poznamenal zpěvák.

Do Příbrami přijede s kapelou Zlatí paroháči, kterou tvoří kapelník František Kasl, baskytarista Karel Jakš, houslistka Lenka Kopecká, kytarista Richard Procházka, bubeník Pavel Geisler a klávesista Martin Krč. „Ti už mě na koncertech doprovázejí spoustu let. Jsme přátelé a stýkáme se i v soukromí. Před muzikantským mistrovstvím upřednostňuji vždy lidské kvality, a proto je nám spolu dobře i mimo pódia," zdůraznil Jakub Smolík. Karel Souček