Vernisáž výstavy přilákala v pátek také poslance Karla Schwarzenberga, který je známým vyznavačem dýmek .

„Dýmek mám příliš mnoho. Jednu mám dokonce takovou vlasteneckou s trikolorou," řekl nám s pousmáním. „Nejradši kouřím ty dlouhé selské, to je nejpříjemnější kouření. Těch mám několik. Dýmky střídám podle nálady. Kouření dýmek mi dává především radost a pohodu," dodal.

KNIHU Tenkrát v Sedlčanech předali při vernisáži Karlu Schwarzenbergovi sedlčanský starosta Jiří Burian spolu s jejím autorem Jaroslavem Nádvorníkem. Ten si v ní hned zalistoval.

Jednotlivé exponáty si čestný host prohlédl v doprovodu Zdeňka Kláska, člena správní rady Klubu PC Dýmka. Později se k vitrínám, kde ho některé kusy více zaujaly, vrátil. Potěšil jej dárek. Knihu Tenkrát v Sedlčanech Schwarzenbergovi věnoval sedlčanský starosta Jiří Burian společně s autorem této obsáhlé publikace Jaroslavem Nádvorníkem.

Hned si v ní zalistoval. Potvrdil, že je na váhu těžká, ale zároveň kvitoval, že je plná zajímavých historických fotografií a dokumentů. S Jiřím Burianem si Karel Schwarzenberg slíbil, že si oba udělají čas na kus řeči – nejlépe ještě letos – a sejdou se v sedlčanské restauraci U Krčína. Schwarzenberg region dost dobře zná. „Zámek v Nalžovicích patřil mému strýci Františkovi a tetě Amálce. Dej jim Pán Bůh nebe," poznamenal. Schwarzenberg také připomněl, že také jezdíval na zámek Červený Hrádek na návštěvy k manželům Mladotovým. Netajil se tím, že si v Sedlčanech oblíbil nožířské výrobky Jaromíra Bareše. Jejich krámek občas navštěvuje. I při vernisáži si s nožířem domlouval, o jaké by měl nyní zájem. Marie Břeňová