Tím je Masarykova veřejná knihovna Vsetín ze Zlínského kraje, která získala spolu s titulem Městská knihovna roku 2014 částku 70 tisíc korun.

Ale ani knihovny z Příbramska nevyšly zkrátka. V kategorii měst do 5000 obyvatel se z ocenění mohlo radovat Centrum celoživotního vzdělávání s knihovnou manželů Tomanových z Rožmitálu pod Třemšínem. V kategorii měst do 10 tisíc obyvatel ve značně silné konkurenci se dostala na samou špičku Městská knihovna Sedlčany.

Místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel spolu s vedoucí knihovny Blankou Tauberovou zažil moment překvapení, když slyšeli název svého města ještě jednou. „Už jsme si sedali na svá místa obtěžkáni taškami s dárkovými předměty, kyticí a diplomy, a tak jsme byli oba v mírném šoku," směje se Tauberová.

„Získali jsme zvláštní ocenění od firmy Bohemiasoft s.r.o., s komentářem, že je to za dlouhodobou vynikající komunitní činnost. Cena byla vyhlášena letos poprvé. Převzali jsme obrovský symbolický šek, na němž je vyplněná částka 20 tisíc korun. Šek je určen pro pořízení virtuální prohlídky, nafocení 2D fotografií a celkové zpracování profilu vítězné knihovny ve vyhledávačích Google," přiblížila Blanka Tauberová, co to v reálu znamená a co se v knihovně bude odehrávat v příštím roce. „Šek je tak veliký, že zatím ani nevím, kde jej vystavíme," uvažovala. Připomněla, že soutěž je vyhlašována Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR a společností Skanska, a. s. Záštitu nad soutěží převzal Svaz měst a obcí.

„Do letošní ročníku se přihlásilo 34 městských knihoven, vyhodnocení je dvoukolové," uvedla Tauberová. V prvním kole komise hodnotí například, počet nových přírůstků knižního fondu, počet registrovaných uživatelů, počet stanic připojených k internetu. „V soutěži Městská knihovna roku jsme jsme v naší kategorii titul obhajovali, protože za pět let trvání této soutěže jsme byli čtyřikrát první a jednou druzí," připomněla vedoucí sedlčanské knihovny s tím, že úspěchem je i nominace na cenu, kterou uděluje ministerstvo kultury v kategorii B za informační počin. K vítězství Vsetínských přidala tento komentář: „Ve Vsetíně je úžasná knihovna a je nastavena podobně, jako ta naše. Ač je tento tým na druhém konci republiky, dobře s ním spolupracujeme. Za komunitní činností, kterou jako my provozují, je obrovský kus práce. I když jsme menší knihovna, která dosud nedosahovala na evropské fondy, umíme si jejich nasazení představit a ocenit je. Byla jsem s kolegyněmi ve Vsetíně na různých seminářích a vždy tam vládla úžasná atmosféra. Moc jim absolutní vítězství přeji. Myslím si, že tento titul měli Vsetínští dostat již dávno, protože málokterá knihovna v republice si to zaslouží tak, jako oni. I pro mě osobně je to malý dáreček." Marie Břeňová